23948sdkhjf

Kirke bliver til ungdomsboliger

Samuels Kirke på Nørrebro i København er et blandt i alt 11 projekter, der har fået penge via puljen til forsøg og udvikling i den almene boligsektor.
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har i 2014 givet tilsagn til 11 projekter, der skal medvirke til at udvikle det almene byggeri.

Et af projekterne er Samuels Kirke på Nørrebro, som med midler fra den almene forsøgspulje skal udvikles fra religiøst rum til livligt studiemiljø.

- Der skal være plads til alle i vores byer og mangfoldigheden styrker fælleskabet og sammenhængskraften i hele byen. Men for at skabe plads til de beboere, der kan bidrage til mangfoldighed, så er vi nødt til at gå nye veje. Det betyder ikke, at alle skæve ideer skal realiseres, men vi er nødt til fordomsfrit at se på innovative løsninger på, hvordan vi fysisk skaber plads til alle i byerne, siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter, der har støttet projektet.

Især de store byer mangler boliger til de unge. Det er derfor meget aktuelt at se på bygninger, der ikke længere bliver brugt til det oprindelige formål – og som man gerne vil bevare.

En attraktiv almen sektor
De 11 projekter bevæger sig inden for tre forskellige temaer; indeklima, nytænkning af udnyttelsen af fællesarealer samt effektiv og innovativ drift. De skal nu udfoldes, og resultaterne vil efterfølgende blive offentliggjort, så alle kan blive inspireret og få glæde af indsatsen.

- Almene boliger giver mulighed for, at alle typer mennesker uanset indkomst kan få et godt sted at bo. Med forsøgsmidlerne støtter vi projekter, der kan være med til at udvikle den almene sektor, så den bliver ved med at være attraktiv og konkurrencedygtig for alle, der vil bo alment, siger Carsten Hansen.

De 11 projekter


Be Ready
EU-projektet Ready er et energi-demonstrationsprojekt i stor skala, som skal guide fremtidige energirenoveringsprojekter i EU. I den forbindelse energirenoveres almene og private boliger i Aarhus og Växjø. Der fokuseres i Ready-projektet ikke på at følge indeklima, helbred og komfort blandt beboerne, men på tekniske forbedringer og energiforbrugets udvikling.

Projektet Be Ready ønsker at inddrage disse nævnte elementer i forlængelse af Ready-projektet. Projektet vil undersøge energirenoveringen af to almene boligbebyggelser i Aarhus.

Beboer-nudging: Værdiskabende effekter på indeklima og varmeforbrug i almen renovering
Projektet tager udgangspunkt i problemstillingen om, at energirenovering ofte ikke resulterer i de besparelser eller det indeklima, som man forventede – og tesen om at beboernes rolle er meget afgørende for dette.

Projektet ønsker derfor, på baggrund af en baseline-undersøgelse, at udvikle nudging-værktøjer, som skal fremme indeklimaet og minimere varmeforbruget i allerede energirenoverede bygninger. Alle involverede i brugen og driften af en ejendom involveres.

Aktiv adfærdsændring for godt indeklima ved renovering af almene boliger
Projektet skal understøtte udviklingen af et indeklima-kit, der skal gøre viceværter og driftspersonale i stand til at forvalte en energirenoveret bygning samt coache beboere i bedre energiadfærd. Herudover skal der etableres en Best Practice proces manual, der beskriver best practice indenfor organisering, aftalemodel og drift af fremtidige energirenoveringer.

Intelligente, digitale fællesarealer
Projektets udgangspunkt er, at fællesarealer skal kunne tilpasse sig den enkelte beboer/beboergruppes behov, men uden at der sker en markant forøgelse af fælles-opholdsarealet. Derfor ønsker projektet at skabe et model-rumprogram, hvor mulighederne for installation af teknologi, der skal muliggøre denne omstilling af fællesarealerne, undersøges. Kort sagt bedre kapacitets- og funktionsudnyttelse for fællesarealer på færre kvadratmetre.

Fællesarealer i fremtidens ungdomsboliger – omdannelse, indretning og brug af eksisterende byggeri
Efterspørgslen efter ungdomsboliger i de større danske byer kombineret med manglen på byggegrunde i disse byer betyder, at nye ungdomsboliger ofte skal etableres i den eksisterende bygningsmasse.

Projektet vil afdække muligheder og problemstillinger i forbindelse med omdannelsen af to konkrete bygninger (sygeplejeskolen i Slagelse og Samuels Kirke på Nørrebro) til ungdomsboliger. Disse projekter skal, sammen med en række andre gennemførte projekter, fungerer som inspiration til fremtidig omdannelse af eksisterende bygninger til ungdomsboliger.

Guide og ideer til ny brug af fællesfaciliteter
Projektet vil undersøge og udvikle ideer til, hvordan ændringer af dels fysiske rammer, dels de adfærdsmæssige/kulturelle brug af eksisterende fællesfaciliteter kan understøtte nye aktiviteter, fællesskaber og brugere. Udgangspunktet er blandt andet, at der er helt eller delvist uudnyttede ressourcer i mange boligafdelinger.

Plant et frø for nye fællesskaber
Projektets udgangspunkt er, at det er en udfordring at skabe fællesskab og at engagere beboerne lokalt. Projektets idé er at skabe 3 nye fællesskaber i 3 konkrete boligafdelinger, der allerede er indgået aftale med og som alle står over for en helhedsplan.

Pointen er at klæde beboerne på til selv at kunne/ville videreføre projekterne. Det tages afsæt i, at lignende projekter lykkes i foreninger uden for det almene.

De 3 fællesskaber er:
1) TagTomathave
2) En genbrugs- og byttestation
3)Et nyt stedsspecifikt mødested for områdets beboere.

Analyse og udvikling af driftsplaner i det almene byggeri
Projektets formål at udarbejde et koncept for vedligeholdelsesplaner, som er praktisk anvendeligt og som kan forebygge og identificere mulige skader. Tesen er, at de vedligeholdelsesplaner, der udarbejdes i forbindelse med renoveringer støttet af LBF, kun anvendes i begrænset grad pga. for teoretisk tilgang og manglende tilpasning til den konkrete driftssituation – eller planerne når ikke ud til de driftsfolk, der skal bruge dem.

Tomme almene boliger – nye modeller til drift og fremtidssikring
Projektets idé er at udvikle løsningsmodeller til boligorganisationernes problemer med tomme almene boliger i landets yderområder. Der tages udgangspunkt i, at der pt. er 3.500 tomme boliger og for opadgående. Modellen skal bidrage til en strategi for, hvilke af de almene boligområder i landdistrikterne, der i fremtiden bør satses på og hvilke, der bør afvikles.

Digital markvandring
Med udgangspunkt i ønsket om at effektivisere driften, kvalificere samarbejdet med beboerdemokratiet og fremtidssikre det almene byggeri, er det projektets formål at udvikle, afprøve og evaluere en enkel og let tilgængelig digital løsning til gennemførsel af markvandring (gennemgang af afdelingens bygninger og områder). Løsningen skal samtidig sikre udarbejdelsen af mere præcise langtidsplaner for vedligehold. Den digitale løsning er knyttet an til en app til telefonen

[b]Samdrift; tilrettelagt ud fra principper om leanledelse[b]
Projektets formål er at tilrettelægge driften af et stort antal AAB-afdelinger på tværs af organisationen og dermed teste tværgående driftstilrettelæggelse. Afsættet er bl.a., at den hidtidige praksis ’er lidt for meget i øst og vest’, ligesom vedligeholdelsen ofte bliver bagudrettet frem for forebyggende. Det er således meningen at udvikle værktøjer til at afstemme forventninger, organisere samdrift og implementere leanledelse i driftsorganisationen og træne personalet i at arbejde smartere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126