23948sdkhjf

Københavns første klimatilpassede byrum viser vej

Tåsinge Plads blev lørdag indviet som det første færdige projekt i klimakvarteret. Over 1.000 kvadratmeter asfalt er omdannet til grøn oase.
Klimaet ændrer sig. Fremover kan vi forvente flere kraftige regnbyger og skybrud, som københavnerne senest oplevede det i august. Regnskyl med så store mængder vand, at kloakkerne ikke kan følge med, og vores kældre bliver oversvømmet.

Med Skt. Kjelds Klimakvarter har Københavns Kommune ønsket at sikre byen mod de kraftige regnskyl med grønne løsninger i gadeplan. Løsninger der skaber frodige, smukke byrum til beboerne i området og samtidig effektivt leder vand fra skybrud væk fra kvarteret.

Fra asfaltjungle til grønne og blå byrum
På Tåsinge Plads har man omdannet mere end 1.000 kvadratmeter asfalt til en grøn oase, så pladsen fremover kan håndtere de stigende regnmængder i gadeplan og samtidig give Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro et markant vartegn. I alt forsinkes og håndteres regnvand fra et areal på 4.300 kvadratmeter.

- Klimakvarteret viser vejen for, hvordan fremtidens skybrudssikrede by kan se ud. I stedet for at kaste milliarder efter nedgravede kloakrør udnytter vi muligheden for at gøre op med asfaltjungler og i stedet skabe grønne og blå byrum, som borgerne kan nyde godt af. Vi skal sikre byen mod oversvømmelse, og når vi samtidig får skabt flere grønne områder i København, slår vi to fluer med ét smæk, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Holdet bag projektet på den nye Tåsinge Plads består af Malmros A/S, GHB Landskabsarkitekter, Orbicon, Feld – Studio for Digital Crafts og Via Trafik. Projektet har kostet 16 mio. kr. som betales af Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter, Københavns Kommune og HOFOR.

Klimatilpasning på gadeplan
Klimatilpasningen af Tåsinge Plads drejer sig om at kontrollere mest muligt af det regnvand, der falder i området. Vandet fra tagene løber ned i store underjordiske vandbeholdere. Undervejs renses vandet til så ren vandkvalitet, at det kan bruges til vandleg. Ved de store ’regndråber’ på pladsen kan vandet fra tankene pumpes op under dråberne. Derfra løber vandet ned i et delta, hvor børn kan lege med vandet.

De mange nye elementer har forvandlet Tåsinge Plads fra en ubenyttet græsflade ved et utilgængeligt og overdimensioneret asfaltareal til et nyt flot byrum, der samtidig er med til at sikre kvarteret mod skader ved skybrud.

- Tåsinge Plads er første skridt på vejen mod at klimasikre hele Sankt Kjelds Kvarter. Det er rigtig store mængder regnvand, som nu kan sive ned i jorden eller samle sig i bassinet. Vi er dog også nødt til at få en del af regnvandet væk fra området for at undgå oversvømmelser. Derfor går HOFOR som noget af det næste i gang med at få etableret en tunnel under gasværksgrunden og jernbanen, så vi kan lede regnvand fra kvarteret direkte ud i havnen, siger Per Jacobsen, teknisk direktør i HOFOR.

Klimakvarter
Kvarteret omkring Skt. Kjelds Plads er udnævnt til Klimakvarter, og området er udnævnt som udstillingssted for klimatilpasning i København. De initiativer, metoder og løsninger, der udvikles her, skal inspirere til klimatilpasning i hele København.

Visionen er, at 20 % af de asfalterede arealer i kvarteret skal gøres til grønne områder, og at 30% af den regn, der falder til daglig, bliver afledt lokalt frem for at ende i kloakken.

Projektet blev skudt i gang i 2012, hvor tre større byrum blev udvalgt til klimatilpasning. De tre byrum er Tåsinge Plads, Skt. Kjelds Plads og gaden Bryggervangen. Tåsinge Plads er det første af de tre byrum, der er færdigt.

Læs mere om Tåsinge Plads og Klimakvarter på klimakvarter.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078