23948sdkhjf

23.000 m² kalkpuds på norsk skole

Hersleb skolen i Oslo er blevet er renoveret med hydraulisk kalkmørtel. Danske Nordisk NHL står bag leverancen, som er virksomhedens hidtil største.
Fornylig blev den nyrenoverede Hersleb skole i Oslo indviet af den norske statsminister Erna Solberg. Forinden havde skolen med 11.000 m² i grundareal gennemgået en omfattende renovering, der startede i 2012 og har kostet 410 millioner norske kroner, så den nu har plads til 745 elever.

Bygningen fra 1922 er bevaringsværdig og vigtig for norsk skolehistorie. Undervejs har det været nødvendigt at fjerne al gammel ud- og indvendig puds, fordi skolen i tidens løb er blevet vedligeholdt med moderne, cementholdig mørtel og plastmaling. Det skabte fugtophobning i murene og var med til at skabe indeklimaproblemer. Moderne cementholdige mørtler mangler diffusionsåbenhed og elasticitet i forhold den måde, ældre bygninger arbejder på.

Hydraulisk kalmørtel
For at være absolut sikker på, at den rigtige mørtel blev valgt, var SINTEFF Byggforsk, det norske byggeforskningsinstitut, inde over. De konstaterede, at bygningen oprindeligt var opført med hydrauliske kalkmørtler, og dermed var vejen åbnet for Nordisk NHL’s største ordre til dato. 1.200 tons St. Astier naturlig hydraulisk kalkmørtel blev leveret til skolen i Oslo.

- Vores kalkmørtler løser, i modsætning til moderne mørtler, problemerne med revnedannelser og fugtophobning i murværket, som er meget vigtigt ved renovering af ældre bygninger, forklarer Niels Nygaard, direktør i Nordisk NHL.

De 1.200 tons St. Astier NHL kalkmørtel er brugt til pudsning af 17.000 kvadratmeter væg indvendig og 6.000 kvadratmeter væg udvendigt – svarende til fire fodboldbaner. Til grund-, grov- og finpudsningen er der anvendt mørtler af typerne St. Astier NHL 5- og 3.5 Naturlig Hydraulisk Kalkmørtel.

Det yderste lag facadepuds er tilmed indfarvet med den historisk korrekte gule farve. Dermed opnås en stort set vedligeholdelsesfri overflade, og man har samtidig kunnet spare hele processen med at male.

- Det er tilbage til det gode klassiske håndværk og materialer, der gennem århundreder har skabt bygninger, der holder, siger Niels Nygaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093