23948sdkhjf

120 millioner til kampen mod social dumping

Den nye finanslov afsætter et historisk højt beløb til at øge antallet af kontrolaktioner.
Torsdag offentliggjorde regeringen sin finanslov for 2015, og over de kommende fire år afsættes blandt andet 120 mio. kr. til en styrket indsats mod social dumping.

Bevillingen til indsatsen er den største nogensinde og betyder ifølge Beskæftigelsesministeriet, at myndighederne i 2015 kan gennemføre dobbelt så mange fælles aktioner mod social dumping som i år.

- Arbejder man i Danmark, skal det ske på ordentlige og lige vilkår, så man ikke underbyder de arbejdstagere og virksomheder, der overholder reglerne. Det indebærer, at man betaler den skat, man er forpligtet til. Skats indsats på området har vist, at der er grund til at kontrollere, at virksomheder og arbejdstagere afregner deres skat korrekt, siger skatteminister Benny Engelbrecht.

Hos Dansk Byggeri modtager man nyheden med budskabet om at huske villavejene, når de 120 mio. kr. skal fordeles.

- Vi skal konkurrere på fair vilkår, og heldigvis har arbejdsmarkedets parter også stort fokus på at få de åbne grænser på arbejdsmarkedet til at fungere tilfredsstillende. Men Dansk Byggeri vil opfordre til i højere grad at prioritere indsatsen ude på villavejene, hvor arbejdsmarkedet har sværest ved at holde justits med konkurrence- og arbejdsvilkår, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Initiativer i aftalen:


Styrket og fokuseret myndighedsindsats
Den fælles myndighedsindsats mellem Arbejdstilsynet, Skat og politi er afgørende i kampen mod social dumping. Derfor styrkes indsatsen markant.

Styrket kontrol og stramning af regler
Bøden for overtrædelse af anmeldepligten til RUT skal skærpes, hvis overtrædelsen sker flere gange. I disse tilfælde skal Arbejdstilsynet fremover have mulighed for at udstede administrative bødeforelæg.

Forsøg med skadestuers anmeldelse af arbejdsulykker
Der skal i 2015 iværksættes et forsøg med skadestuers anmeldelse af arbejdsulykke. Der afsættes i forbindelse med forhandlingerne primo 2015 om udmøntningen af midler til arbejdsmiljøinitiativer fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse en pulje, hvorfra regionen kan ansøge om midler til at gennemføre dette.

Styrket kendskab til den danske model
Udenlandsk arbejdskraft, der kommer til Danmark for at arbejde, kender ofte ikke til den danske model og løn- og arbejdsvilkår. Derfor skal der iværksættes en styrket informationsindsats.

Stop for social dumping på store infrastrukturprojekter
Der igangsættes en særlig tilsynsindsats rettet mod de store offentlige infrastrukturprojekter. Det skal herved sikres, at de ansatte på disse projekter har ordentlige vilkår ved blandt andet at skabe bedre forhold for indkvartering i camps.

Styrket indsats i byggeriet
Der skal iværksættes stikprøvekontrol af det kommende sikkerhedskort i byggeriet, hvor det skal dokumenteres, at udstationerede lønmodtagere er socialt sikrede i hjemlandet. Herudover skal Arbejdstilsynet fremover orientere bygherrer og hovedentreprenører om alle de påbud, strakspåbud og forbud, som de giver til underentreprenørerne.

Tiltag for at bekæmpe social dumping på transportområdet
Godskørselsloven skal præciseres, så der ikke er tvivl om, at chauffører, der udfører godskørsel for en dansk virksomhed i et dansk indregistreret køretøj, har krav på danske løn- og arbejdsvilkår. Det skal undersøges, om der kan skabes bedre og mere fair vilkår på markedet for varebiler. Samtidig styrkes politiets indsats på cabotageområdet markant.

Analyse af obligatorisk sikkerhedskort i andre brancher
Der skal igangsættes en analyse af, om der kan og bør indføres krav om obligatorisk sikkerhedskort i rengørings-, hotel- og restaurationsbranchen samt i den grønne sektor. Analysen forventes færdig ultimo 2015.

Øvrige elementer i aftalen om styrket indsats mod social dumping
Der skal sammen med arbejdsmarkedets parter ses på muligheder for bedre håndhævelse af statslige myndigheder og selskabers brug af arbejdsklausuler. Desuden skal der gøres status for kommunernes brug af arbejdsklausuler, ligesom der er enighed om vigtigheden af en styrket indsats i forhold til bedre bilateralt samarbejde om udenlandske tjenesteydere og udstationerede lønmodtagere med relevante EU-lande.
(Kilde: Beskæftigelsesministeriet)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062