Europæiske BIM-eksperter delte erfaringer i Aarhus
Flere end 360 konferencedeltagere fra hele byggebranchen var samlet til BIM Europe-konference i Aarhus, hvor internationale arkitekter, ingeniører og entreprenører gav et indblik i BIM anno 2014. Se billeder fra dagen her.
6
Billeder
Civilingeniør Pierre Benning Bouygues-Construction, Frankrig forelæser I et fyldt auditorium. (Foto: Mikkel Andreasen)
BIM Aarhus kunne på konferencen præsentere et spændende og professionelt team af Europas førende arkitekter, ingeniører, entreprenører og organisationer inden for digital bygningsmodellering. Alle indlægsholdere pointerede fællesskabet som afgørende, og budskabet var klart: Intet firma kan agere i en BIM-verden uden et struktureret tværfagligt digitalt samarbejde.
- Det var imponerende at opleve, hvordan man opsamler og bearbejder data fra vidt forskellige kilder, og hvordan man både udfordrer og har evnerne til at initiere et intensivt samarbejde på tværs af grænser, firmaer, fag, roller og software, siger Eigil Nybo fra BIM Aarhus.
Syv spændende oplægsholdere
Syv indlæg tegnede et opdateret og vidtspændende billede af BIM i Europa og pegede endvidere på tendenser og visioner for fremtidens digitale processer i byggebranchen til stor inspiration for konferencens mange deltagere.
Civilingeniør Pierre Benning fra Bouygues-Construction i Frankrig og arkitekt Lejla Sercebegovic fra Max Bögl Group i Tyskland berettede samstemmende om, hvordan man i disse to store entreprenør- og ingeniørfirmaer er i stand til at håndtere store spektakulære og på alle måder yderst komplekse projekter ved hjælp af intensiv brug af BIM.
Begge firmaer ser det som helt afgørende at deltage i forsknings- og udviklingsprojekter på internationalt plan og finder det essentielt, at der sker en fortsat udvikling og integration af avancerede BIM-værktøjer og arbejdsmetoder for at fastholde en stærk position både nationalt og internationalt.
Arkitekt Emilie Koch fra MVDRV i Holland og arkitekt Dong Cui fra Fuksas i Italien viste potentialerne og udfordringerne i et digitalt integreret og kreativt arbejdsflow. Emile Koch fortalte om ’datascapes’; et virtuelt landskab af data indsamlet fra et bredt spektrum af domæner og om, hvordan dette datalandskab indgår som et kvalificerende grundlag for MVRDV´s arkitektur med digitale simuleringer og parametrisk digitalt software som grundlæggende værktøj og metode.
Dong Cui fortalte om, hvordan man hos Fuksas – med digitale avancerede parametriske arbejdsmetoder og værktøjer – er i stand til at fortolke, transformere, håndtere og kommunikere spektakulære geometriske konstruktioner, i et styret flow fra arkitektens håndskitser til BIM i produktionen.
Civilingeniør Antonio Meireles fra Portugal fra ndBIM Virtual Building fortalte, at det kræver fokus, beslutsomhed og vedholdenhed at arbejde med BIM, og der ikke er nogen vej tilbage, når man er gået i gang. Antonio Meireles lægger endvidere stor vægt på det sociale aspekt, og at man anderkender og håndterer følgerne af den helt nødvendige forankringsproces, som BIM processen medfører.
Arkitekt Marianne Thorbøll fra Bygningsstyrelsen fortalte, som repræsentant for Danmark, om overvejelserne i EU omkring integration af BIM i forbindelse med EU´s indkøbsdirektiv. Række af indlæg blev herefter afsluttet af landskabsarkitekt Marius Sekse fra Cowi Norge, der har erfaring fra flere tværfaglige projekter med udstrakt anvendelse af BIM. Efter en ganske underholdende gennemgang af forskellene i tankegang hos arkitekter og ingeniører slog Marius Sekse fast:
- Vi ønsker som landskabsarkitekter at skabe smuk landskabsarkitektur via velkoordinerede projekter. Hvordan kan kombinationen af BIM og landskabsarkitektur få dette til at ske? Nøglen til BIM er, at vi, som alle andre fag, er i stand til at kombinere geometriske modeller med information.