23948sdkhjf

MiniCO2 Husene skaber gensidig inspiration

Projektet MiniCO2 Husene er andet og mere end de seks huse, der nu står i Nyborg.
- Det er en maskine med mange tandhjul, der skal sættes i gang, siger arkitekt og projektleder, Jørgen Søndermark, fra Realdania om projektet MiniCO2 Husene, og hvad der kommer ud af arbejdet nu, hvor de seks færdige huse står klar i Nyborg til at inspirere byggebranchen, boligkøbere og andre interesserede.

Store ambitioner
Basis for de store ambitioner er de seks nye
De seks MiniCO2-huse:
• Upcycle House
• Det Vedligeholdelsesfri Hus, tradition
• Det Vedligeholdelsesfri Hus, fornyelse
• Kvotehuset
• Det Foranderlige Hus
• Typehuset

Læs mere om MiniCO2-husene på projektets hjemmeside.
parcelhuse i Nyborg, der på hver sin måde viser, hvordan ressourceforbruget og dermed C02-udledningen kan reduceres i forskellige faser af en bygnings levetid.

De første fem MiniCO2 Huse viser helt nye veje og konkrete forslag til, hvordan der kan spares CO2 i hele parcelhusets levetid – fra det opføres, til det nedrives. Ét hus har således vægge af skibscontainere og gulve af champagnepropper, et andet skal ikke vedligeholdes i 50 år, og et tredje roser beboerne, når brusebadet har været kort, og de dermed ikke har brugt for meget af deres CO2-kvote.

I det sjette hus er alle erfaringerne fra de fem første samlet i et optimalt CO2-reduceret typehus, MiniCO2 Typehuset, som vel at mærke er opført inden for en almindelig anlægsøkonomi.

Uforudsete fordele
Allerede nu har projektet været en succes i den forstand, at man er lykkedes med at engagere en lang række fagfolk og -grupper i byggebranchen. Samtidig har projektet fået boligkøbernes bevågenhed. Der er med andre ord opmærksomhed fra både udbuds- og efterspørgselsiden. Dette er sket, mens man i byggeprocessen blev klogere, nu hvor husene rent fysisk står klar 1:1 og fungerer som de skal, og fremadrettet i den dialog og gensidige inspiration det skaber mellem forskellige faggrupper.

MiniCO2 Husene er med andre ord et redskab til at udbrede idéer om og inspiration til mere CO2-venligt byggeri – bedst og billigst. Interessen om at høre mere om erfaringerne fra projektet er også stor, forklarer Jørgen Søndermark, om arbejdet med at udbrede praktiske erfaringer med oplæg, rundvisninger o.l. Helt fra det ministerielle plan over byggebranchens mange faggrupper til den viden typehusfirmaer, producenter af præfabrikerede elementer og andre med en andel i byggeriet kan få fra MiniCO2 Husene.

- Arkitekter hører om ressourcer, og renovationsfolk hører om arkitektur, eksemplificerer Jørgen Søndermark, og fortsætter:

- Det er anderledes end det teoretiske, hvor man ser på et begrænset antal parametre. Her, med de konkrete bygninger, kommer der noget kompleksitet ud af det, og vi kan løbende trække mere ud fra det.

Vigtigt er det også, at den viden, som man nu formidler, ikke begrænser sig til de forventede, positive erfaringer. Også de uventede sideeffekter, som fremkom under etableringen af husene, fremhæver Jørgen Søndermark.

Eksempelvis har et af De Vedligeholdelsesfri Huse genfundet gammel viden om klimaskærmens potentiale som indeklima-’anlæg’, idet husets difussionsåbne teglfacade både balancerer varmen og samtidig kan optage fugt og dermed er med til at regulere indeklimaet.

Jørgen Søndergaard taler om det samlede projekt i Nyborg, Mini-CO2-husene, onsdag den 29. oktober på dette års Building Green-messe.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081