23948sdkhjf

8.600 nyudviklede vejarmaturer på Københavns gader

LED-vejarmaturet Lunia, udviklet til Swarco Danmark af C.F. Møller Design, er udvalgt til vejbelysning i Københavns kommune. Det er det franske lysfirma Citelum, der skal opsætte omkring 8.600 enheder i 2014-15.
Anledningen til den store udskiftning er, at Københavns Kommune sidste efterår en aftale med Citelum, der er en af verdens førende entreprenører på gadebelysning, om udskiftning af mere end 20.000 gamle lysarmaturer med energivenlige LED-lyskilder. Et projekt der ventes at halvere energiforbruget til gadebelysning.

Læs også: Ny aftale om gadebelysning til 250 mio. kr. i København

Udskiftningen er ligeledes del af Københavns kommunes målsætning om at give byens borgere den mest sofistikerede gadebelysning i verden baseret på trådløs, intelligent styring, og målt på energibesparelse, æstetik, design og belysningskvalitet. Alle disse elementer, som understøttes af Lunia.

Mindre forbrug og lysforurening
De mange armaturer skal primært opsættes på københavnske boligveje og mindre trafikveje, i og uden for brokvartererne. Lunia kan via en sender styres trådløst, sådan at belysningsstyrken i løbet af døgnet kan tilpasses behovet i et givent område. Derved minimeres energiforbrug og lysforurening samtidig med, at trygheden forbedres.

Ud over design og bæredygtighed er Lunia også kendetegnet ved et stærkt fokus på drifts- og servicevenlighed, herunder arbejdsmiljø og sikkerhed for driftspersonale. Blandt andet foretages al service oppefra, med begge hænder fri, og alle løsdele sikret. Lunia har høj lyskvalitet og farvestabilitet, er konstrueret af kvalitetskomponenter og har en levetid på omkring 100.000 timer.

Som en særlig kvalitet er Lunia forberedt til forskellige fremtidsscenarier. Armaturet kan fungere som responsiv informationsgiver i trafikken via en farvet, lysende bundring på undersiden, som kan forvandle lysarmaturet til et aktivt signalarmatur. Det kunne være markering af trafikintensitet, mærkedage, markering af bustoppesteder etc.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078