23948sdkhjf

’Åben byggeplads’ genskaber facade

Både professionelle og private bidrager til renoveringen af det historiske ”Ishuset” i Liseleje, som i denne uge får sin oprindelige facade tilbage.
Tidligere renoveringer har været ved at tage livet af Ishuset i Liseleje. Nu skal klassisk håndværk og kalkmørtel redde bygningen.

I hele denne uge gennemføres en facaderenovering af bygningen ved det gamle fiskerleje i Liseleje. Her demonstreres, hvordan traditionelt håndværk og klassiske hydrauliske kalkmaterialer kan genskabe den oprindelige facade. Arrangementet er åbent alle dage og gennemføres som et ’åben byggeplads’- arrangement i samarbejde med Stark i Frederiksværk og Nordisk NHL, der er specialist i hydraulisk kalk.

Den nye facade indvies lørdag den 16. august klokken 10-12 med deltagelse af borgmesteren i Halsnæs Kommune.

Skal inspirere og forskønne
Bag det udsædvanlige initiativ står Liseleje Borgerforening. Formålet er, udover at redde Ishuset, at inspirere lokale ejere af ældre huse til at renovere deres facader med traditionelle håndværksteknikker og kalkbaserede materialer, der sikrer en langtidsholdbar facade. Samtidig skal det være med til at forskønne området gennem kalkens unikke farveegenskaber.

- Specielt i et kystnært område som Liseleje er der mange problemer med husfacader, hvis de behandles med forkerte materialer, typisk cementholdige produkter. Derfor håber vi, at mange husejere og håndværkere vil kigge forbi og opleve, hvordan en smuk og holdbar facade kan genskabes, siger Bjarne Pedersen, Liseleje Borgerforening.

Ishuset i Liseleje blev opført i 1901 af de lokale fiskere til opbevaring af is. Det blev oprindeligt udført med vægge støbt i beton af grus og sten opgravet fra klitterne. Konstruktionen har modstået det barske klima i over hundrede år, men en overhaling er nu nødvendig for, at Ishuset kan fungere som Liselejes vartegn i de næste hundrede år.

Tætte overflader et problem
Ishusets facader var oprindeligt pudset med kalkmørtel og malet med kalkmaling, men med tiden har facaderne desværre været udsat for diverse ’nymodens’ behandlinger, hvor der er brugt cementbaserede mørtler og malingstyper, der er mere eller mindre diffusionstætte. Det betyder, at den fugt der naturligt opstår i murværket ophobes. Dermed accelereres revnedannelser og øger risikoen for nedbrydning af puds og murværk, blandt andet af frostsprængninger.

For ældre murede ejendomme medfører de tætte udvendige overflader, at fugten ikke kan komme ud og dermed stor risiko for indeklimaproblemer. Diffusionstætte udvendige overflader skal derfor undgås, forklarer Mikkel Storgaard fra Nordisk NHL, der er specialist i kalkmørtler.

Når huse pudses med en traditionel kalkmørtel baseret på hydraulisk kalk, der afsluttes med kalkmaling, opnås en diffusions-åben konstruktion, der afgiver fugt til omgivelserne i stedet for, at den ophobes i konstruktionen. Mørtel baseret på hydraulisk kalk danner desuden en ”smidig” overflade, der i et vist omfang kan optage bevægelser i murværket og således modvirker revnedannelser.

- Hydraulisk kalkmørtel er restaureringseksperternes foretrukne valg til opmuring, fugning og ikke mindst puds, når det gælder ældre ejendomme, siger Mikkel Storgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078