23948sdkhjf

Naturen rykker ind i storbyen

Byggros har leveret 5.500 m² ’vild natur’ til det nye Novo Nordisk-domicil i Bagsværd. Det er første gang, at konceptet ”Urban Green”, der er udviklet i samarbejde med GXN, anvendes i stor skala.
Mange af de miljømæssige udfordringer, som byerne står over for i de kommende år, kan afhjælpes ved at lukke mere vild natur ind mellem husene, så der dannes flere grønne åndehuller.

Sådan lyder idéen bag udviklingen af Urban Green-biotoperne, som Byggros har lanceret, og som er udviklet i et samarbejde mellem GXN, Nissen Consult og Gartneriet 3Kanten. Biotoperne kan for eksempel bruges til lokal afledning af regnvand, forhindring af overophedning og reduktion af CO2 – foruden at bidrage til større biodiversitet og flere oplevelseskvaliteter i byen.

Vilde byplanter kræver særlige jordbundstyper
Urban Green-biotoperne er blandt andet blevet anvendt til at etablere det vilde naturmiljø, som omgiver Novo Nordisk-domicilet i Bagsværd. Her har Byggros leveret ca. 5.500 m² af de specialdesignede plantesamfund til Skælskør Anlægsgartnere, der har stået for etableringen af de beplantede udendørsarealer.

En af de største udfordringer ved at etablere vild natur midt i bymiljøet er, at både jordbunden og luften ofte er alt for næringsrig til, at de vilde plantearter kan klare sig. Det skyldes blandt andet de store mængder kvælstof og CO2, som findes i byerne. Derfor er Urban Green-biotoperne opbygget på specialdesignede, næringsfattige jordbunde, så vækstbetingelserne optimeres og biotopernes udvikling i et vist omfang kan kontrolleres:

- Det unikke ved Urban Green er, at vi tager noget, som egentlig er vild natur, og etablerer det som kulturplanter, der for eksempel kan bruges til byfornyelsesprojekter, hvor der ønskes et frodigt naturislæt. Vi kan i en vis udstrækning forudsige, hvordan biotoperne vil udvikle sig, hvilket giver mulighed for planlægning på længere sigt, for eksempel i kombination med etablering af grønne tage eller andre løsninger til lokal afledning af regnvand, fortæller Torben Hoffmann, der er projektleder hos Byggros.

Maksimering af biodiversitet
Urban Green består af syv forskellige danske plantesamfund (biotoper): Eng, Strand, Strandeng, Rigkær, Hede og Skovbiotop. Biotoperne er sammensat på baggrund af Danmarks Miljøundersøgelsers overvågningsprogram for Natura 2000, der er et netværk af beskyttede naturområder inden for EU.

Hver biotop indeholder 25-30 forskellige vilde, danske plantearter, der er sammensat, så de giver det bedst mulige biologiske grundlag for at tiltrække forskellige bestøvende bier, sommerfugle og fugle:

- Urban Green er skræddersyet til at maksimere antallet af plante-, fugle- og insektarter inden for det pågældende areal, så der bliver størst mulig biodiversitet. De forskellige biotoper kan derudover kombineres, så biodiversiteten f.eks. på en plads, et vejanlæg eller i et parkområde bliver endnu større, forklarer Torben Hoffmann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08