23948sdkhjf

Specialdesignet løsning sikrer badevandet

JDH Anlæg fra østfynske Ullerslev har udført arbejdet med en by-pass-løsning, som forhindrer, at Kertemindes overfladevand ved voldsomme skybrud ledes ud på den populære badestrand, Nordstranden.
Udsigten til stadig flere store regnskyl og voldsomme skybrud stiller i disse år høje krav til forsyningsselskaberne om at sikre en tilstrækkeligt effektiv afledning af regnvand uden at forringe vandmiljøet i søer, åer og have pga. olierester og partikler, som føres med af det afledte regnvand fra byens overflader.

Det har de arbejdet med i Kerteminde kommune, hvor et netop færdiggjort projekt nu sikrer, at byens populære badestrand Nordstranden ikke længere står i fare for at miste sin ’Blå Flag’-klassificering i tilfælde af kraftige nedbørshændelser.

- Som følge af kommunens nye vandplaner for 2015 har vi omlagt kloakrørene i Kerteminde by, så det ikke længere er nødvendigt med et nødoverløb ud til stranden. I stedet for nødoverløbet er der nu blevet etableret en såkaldt by-pass-løsning, som leder overfladevandet ud i marinaen, forklarer projektleder og anlægsingeniør Camilla Torp fra Kerteminde Forsyning A/S.

En specialdesignet løsning
- Den store mængde forventet regnvand, som skal afledes via systemet på Nordstranden, krævede en specialløsning med brønde på 2,5 m i diameter og 4,5 m i dybden. Der ligger en del beregninger og dialog frem og tilbage til grund for den måde, vi har opbygget systemet på, så Kerteminde Forsyning på én gang opnår effektiv afledning og tilstrækkelig rensning af regnvandet, forklarer ingeniør Troels E. Raabjerg fra Inja Miljøteknik, som sammen med Grindsted Betonvarefabrik leverede løsningen og lavede opdriftsberegninger for udskilleren og sandfanget.

Han suppleres af aut. kloakmester Jan Hansen fra entreprenøren JDH Anlæg, som har stået for udførelsen af det store anlægsprojekt:

- Noget af det usædvanlige ved dette projekt er, at vi har nedgravet så store brønde på en sandstrand lige ud til Storebælt, hvor vi samtidig har skullet sikre tilstrækkeligt fald i rørene og korrekt rørdybde og -højde. Der har kun været en fejlmargin på få cm at gøre godt med. Men vi er kommet godt i mål, lige i tide til at badesæsonen starter, lyder det afslutningsvis fra Jan Hansen.

Effektiv rensning og afledning af regnvandet
Den særlige by-pass-løsning, der erstatter nødoverløbet på Nordstranden, består af en fordelerbrønd forbundet med en en sandfangsbrønd, en koalescensudskiller og en samlebrønd. Fordelerbrønden sender overfladevandet igennem sandfanget og udskilleren, hvor det renses for evt. olie- og benzinrester samt større partikler og tungmetaller, før det rensede vand via samlebrønden ledes videre ud i marinaen.

Systemet er desuden udformet med et overløbsrør, der aktiveres, så snart tilløbsmængden af overfladevand fra byen overstiger 100l/s. Dette sikrer effektiv afledning i tilfælde af voldsom nedbør, samtidig med at de første ca. 10 % nedbør, det såkaldte firstflush, som er mest beskidt, passerer igennem sandfanget og udskilleren og således renses helt, før det ledes videre. Den resterende vandmængde, som er ren, passerer derimod direkte ud i marinaen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093