Dansk byggeri skal ruste sig til fremtidens energikrav
Tilbage i 1970’erne havde dansk byggeri en førerposition i forhold til energi-besparelser og byggeri af lavenergihuse. Den tid er forbi, og byggebranchen skal i omdrejninger for hurtigt at nå tilbage blandt de førende lande. Og der er kun den samme vej – energiforbruget skal ned.
Energibesparelser er på dagsordenen i hele Europa, og der foregår næsten en kamp mellem de europæiske lande i øjeblikket om at overgå hinanden i skrappe energikrav. Formand for Transport- og Energiministeriets Koordinationsudvalg for energibesparelser er tidligere departementschef Leo Bjørnskov. Han kridtede banen op på konferencen ved at redegøre for det politiske fokus og rammerne for energiindsatsen i de kommende år.
- Der skal laves en politisk aftale i de kommende måneder, og indholdet heraf bestemmes af de argumenter og forhåbentlig meget konkrete forslag, som vi bliver præsenteret for. Det skal hænge sammen såvel samfundsøkonomisk som privatøkonomisk, understregede Leo Bjørnskov og tilføjede, at regeringen har udpeget lavenergi på boligområdet som et væsentligt indsatsområde.
- Det er derfor vigtigt, at byggeriet samler sig om nogle få og meget konkrete forslag, som er lette at gå til. Det vil være gavnligt.
Med lanceringen af de nye energikrav i bygningsreglementet for et år siden, blev det meldt ud, at kravene vil blive yderligere skærpet i 2010 og igen i 2015. Denne forvarsling var baggrund for, at en række sektioner i Dansk Byggeri i fællesskab afholdt konferencen.
- Medlemmerne skal forberede sig i god tid til de nye krav. Hvilke krav kan vi vente os, og hvad betyder det reelt for producenter af vinduer, døre eller spær? På samme måde må producenter af nye huse forberede sig, så de har de rette løsninger klar, når kravene skærpes, siger formanden for Dansk Byggeris Industrisektion, Poul Sørensen.
Helt kontant gav professor Svend Svendsen fra BYG-DTU byggebranchen besked om at se sig selv som energibranche.
- Branchen må vise politikerne, at større fokus på krav til byggekomponenter faktisk kan bringe Danmark og dansk byggeri op i det europæiske førerfelt. Men forudsætningen er, at branchen formår at samle trådene og arbejder sammen om projektet, pointerede Svend Svendsen.
Den store politiske interesse samler sig nu og fremover om at reducere CO2-udledningen. Byggeriet kommer her i centrum, da det store potentiale findes ved at begrænse energiforbruget i bygningerne og stille stadig større krav til bygningers energieffektivitet. EUs regeringschefer har netop fastlagt bindende krav til reduktion af CO2-udledningen og krav til forsyningen med vedvarende energi. På den hjemlige bane har regeringen fremlagt en energiplan, der betyder yderligere nedsættelse af energiforbruget frem mod 2020, og da halvdelen af energiforbruget i Danmark bruges i bygninger, er der udsigt til skærpede krav til byggeerhvervet.
- Så hvis byggeerhvervet skal kunne bidrage til at effektivisere bygningers energiforbrug, er det nødvendigt, at der satses meget målrettet og meget rettidigt – det vil sige nu - på produktudvikling og innovation. Og det gælder hele branchen – både når det gælder byggekomponenter og konstruktioner, fastslog direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.
Materiale fra konferencen kan findes på danskbyggeri.dk/energi
Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk