23948sdkhjf

Fra babybleer til CO2-besparende byggemateriale

Forskere ved DTU Byg har udviklet en ny type cement på basis af en noget utraditionel inspirationskilde.
Cement kræver enorme mængder energi, når det produceres. Derfor har forskere ved DTU Byg arbejdet på at udvikle en ny type cement, der har de samme styrkeegenskaber som traditionel cement, men som med lavere vægtfylde belaster miljøet betydelig mindre.

Ifølge post doc Luis Pedro Esteves har forskerne ved at tænke kreativt og innovativt fundet frem til, hvordan et materiale som hydrogel kan ændre microstrukturen i nogle af verdens mest populære byggematerialer og skabe et nyt og mere klimavenligt produkt.

- Vores innovative design går ud på at erstatte porer i traditionel højstyrke-cement med superabsorberende polymerer, det samme materiale der anvendes i babybleer. Derved opnås en mere porøs og lettere type cement, som med samme volumen og mindre vægtfylde betyder et lavere materialeforbrug og dermed en mindre miljøbelastning. Det er overraskende, at selv om vi tilsætter mange polymerer til cementen, opnår vi, på grund af den særlige struktur, alligevel et produkt med den tekniske ydeevne og de styrkeegenskaber, der er nødvendig for vores infrastruktur – f.eks. i tunnel- og brobyggeri, fortæller Luis Pedro Esteves.

Han peger på, at der, for hvert ton produceret cement, frigives en tilsvarende mængde CO2. Der er derfor en stor gevinst at hente på energiregnskabet, hvis materialeforbruget kan reduceres. Alene i Danmark producerer vi ifølge DTU Byg årligt omkring 2,5 millioner tons cement hvert år. Det svarer til omkring 1 pct. af EU27’s årlige produktion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125