23948sdkhjf

Tagkonstruktioner kunne ikke klare vejrekstremer

I weekenden er tagkonstruktioner i det ganske land bukket under for de enorme snemasser.
Statens Byggeinstitut står uforstående overfor de mange kollapsede tage, men vil granske tilfældene for at vurdere, om de mange kollaps skyldes gamle normer for tagkonstruktioner. Det skriver Ingeniøren i dag.

- Hvis det var et par stykker, så kunne man forklare det. Men tilfældene stikker uden for normerne, og med det antal er jeg ikke sikker på, at der ikke er tale om udførselsfejl i konstruktionerne, fortæller Jørgen Munch-Andersen, seniorforsker ved Statens Byggeinstitut.

Der er efter sigende tale om to typer af tilfælde for nedstyrtning.

I tilfældene i Gigantium, Aalborg og Bilka i Tilst, drejer det sig om flade tage ved siden af store tage, hvor sneen har ligget i læ og samlet sig i en masse, tagene ikke kunne modstå.

Ved tage med buekonstruktioner kan sammenstyrtningen skyldes det asymmetriske pres sneen påfører tagkonstruktionen, som f.eks. i Thy Hallen i Thisted.

I 1984 og 1998 blev standarderne for lasttilfælde på buetage ændret, og indtil sidste år måtte entreprenørerne selv bestemme hvilken standard, der var den gældende.

Statens Byggeinstitut glæder sig derfor til at konstatere, hvorvidt tagene er opført efter den ene eller den anden standard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062