Få en 1. generations håndværker i praktik
Mange unge 2. generations indvandrere har svært ved at finde en praktikplads i byggeriet. Et nyt netværk hjælper de unge på vej, men der er brug for mange flere virksomheder, som vil give de unge en chance for at blive 1. generations håndværkere.
Desværre har mange af de unge svært ved at finde den nødvendige praktikplads. Det skal netværket "Fra 2. generations indvandrer til 1. generations håndværker" nu ændre på. Målet er at få 150 lærlinge i praktik i løbet af de næste 4 år.
Svært at få foden indenfor
- Der er brug for alle unge i byggeriet. Derfor er det ærgerligt at se, hvordan mange unge indvandrere gennem flere år har taget grundforløbet på deres erhvervsuddannelse, men efterfølgende ikke kan finde en praktikplads, siger Karin Parbst, projektleder i Dansk Byggeri, og fortsætter:
- Vores netværk er kommet godt fra start. Den første lærling er allerede kommet i praktik, og vi er i kontakt med virksomheder, som er interesseret. Men vi vil gerne have mange flere praktikpladser. Det gælder både pladser som murer, maler, tømrer, snedker og VVS'er.
Giv de unge en chance
En ny undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at 9 ud af 10 byggevirksomheder rekrutterer deres lærling ved, at lærlingen selv henvender sig til dem. Det er således det opsøgende arbejde, der giver pote, når man gerne vil have foden inden for i en virksomhed.
- Derfor er det utrolig vigtigt, at eleverne bliver forberedt på, at det ikke er nok at sende en ansøgning. Man skal også ud og stemme dørklokker og se mester i øjnene. Men mestrene skal også være villige til møde de unge og give dem en chance - de skal ikke bare sorteres fra i posten, pointerer Karin Parbst og understreger:
- Nu gælder det om, at virksomhederne viser, at de er villige til at tage flere lærlinge med anden etnisk baggrund.
Awsan Almas er 17 år og vil gerne i lære som tømrer. Awsan Almas synes, at netværket er rigtig godt, fordi det giver nogle konkrete redskaber, der kan bruges, når der skal søges praktikplads og er med til at knytte kontakten til praktikstederne.
- Vi lærer at give den hele armen, når vi skal overbevise mestrene om, at vi skal i praktik hos dem, fortæller Awsan Almas, der har fået lavet en t-shirt med teksten: "Jeg søger praktikplads. Ring" og en pil ned til hans telefonnummer.
Når først lærlingen er kommet i praktik forbliver de og mesteren en del af netværket. Lærlingen får tilknyttet en mentor på praktikstedet. Både mestrer og lærlinge kan bruge netværket til at opsamle både gode og mindre gode erfaringer. Disse erfaringer skal formidles til hele branchen også på landsplan, så byggebranchen i fremtiden bliver multikulturel.
Kilde: Dansk Byggeri