Skoler snyder lærlinge for undervisning
En række erhvervsskoler har skåret næsten 20% af undervisningstiden bort på grundforløbene og er dermed på kant med loven.
Det har fået mange virksomheder inden for byggebranchen til at henvende sig til deres organisationer, Dansk Byggeri og TEKNIQ, for at påpege, at deres lærlinge ikke modtager den lovpligtige undervisning.
- Der er stor utilfredshed med de korte arbejdsuger på erhvervsskolerne. I en tid, hvor især installations- og byggebranchen er inde i en rivende teknologisk udvikling, er det helt afgørende, at vore lærlinge får så solidt et teoretiske fundament som muligt. Det er kerneydelsen, som skolerne har valgt at skære ned på. Og vi risikerer, at konsekvensen bliver demotiverede lærlinge og virksomheder, fordi skolerne sender et signal om, at den teoretiske del af uddannelsen ikke prioriteres særlig højt, siger Tina Voldby, som er afdelingschef i TEKNIQ Installatørernes Organisation og tilføjer:
- Med tanke på at erhvervsuddannelserne netop er ved at blive reformeret med det formål at sikre høj kvalificeret, faglig arbejdskraft i fremtiden, så er skolernes prioritering helt forrykt.
Medlemmerne i Dansk Byggeri har også fået nok.
- Der er stor irritation i virksomhederne over spildtiden på lærlingenes skoleophold. Holdningen er derfor, at skoleopholdene bør afkortes, hvis skolerne alligevel ikke underviser i 37 timer. I stedet for at gå 20 uger og blive undervist i 30 timer, kunne lærlingene gå 16 uger og få undervisning i 37 timer. En mere effektiv undervisning på skolerne vil uden tvivl give flere virksomheder lyst til at uddanne lærlinge. Skal regeringens mål om at flere skal have en uddannelse lykkes, så er det afgørende, at erhvervsskolerne og uddannelserne har et godt image blandt både virksomheder og unge, fastslår afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri og TEKNIQ har derfor i en fælles skrivelse rettet henvendelse til undervisningsminister Bertil Haarder med forventning om, at ministeren vil stramme op om regelsættet for undervisning på erhvervsskolerne.
Kilde: Dansk Byggeri