23948sdkhjf

Byggeriets ledighedsparadoks

Stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft har bragt ledigheden i byggebranchen ned på et historisk lavt niveau. Alligevel peger en ny undersøgelse på, at en gruppe håndværkere stadig er langtidsledige.
Knap hver femte ledige i 2006 kom ikke i beskæftigelse, inden højsæsonen toppede, og aktiviteten på byggepladserne var allerstørst. Dermed var en gruppe på ca. 2.000 faglærte håndværkere passive vidner til byggebranchens største import af udenlandsk arbejdskraft siden 60’erne.

Ifølge en ny undersøgelse, som Dansk Byggeris analysebrev Barometer har foretaget, havde knap halvdelen af disse været ledige i mere end 18 måneder indenfor de seneste tre år. Mere end 10% har næsten været konstant ledige i den samme periode.

Ifølge direktør i Dansk Byggeri, Jens Klarskov, er langtidsledige et paradoks for byggebranchen:

- Der er noget galt, når der findes bygningsarbejdere, som stort set ikke har været i arbejde i hele tre år med gode konjunkturer og stor efterspørgsel på arbejdskraft, siger han og fastslår, at der er arbejde til enhver faglært håndværker, der ønsker det.

Barometer har kigget nærmere på størrelsen af arbejdskraftreserven. Men antallet af ledige svinger med op imod 200%, afhængigt af, hvilken beregningsmetode man anvender. Arbejdsmarkedsstyrelsen og fagforeningen FTF er ikke enige om, hvordan man tæller, og det vanskeliggør indsatsen på flaskehalsområder.

Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109