23948sdkhjf

Til eksamen med kran og sikkerhedshjelm

I stedet for at snuppe medarbejdere fra konkurrenterne eller importere arbejdskraft fra udlandet har elementproducenten Expan lanceret sin egen montørskole. Det første hold på 20 elever er til afsluttende eksamen i denne uge.
I løbet af 100 dage har Expan uddannet blandt andet en bager og en brugsuddeler til elementmontører på sin nye montørskole.

Normalt indebærer en eksamen skrappe censorer og bunker af bøger, men når Expans Montørskole for første gang holder eksamen i denne uge, er de grønne borde skiftet ud med kraner og tonstunge betonelementer.

Eleverne får eksamensbeviset i hånden, hvis de, inden ugen er omme, har opført et parcelhus.

Eksamen i parcelhus
Montøreleverne hejser tonstunge vægelementer på plads ved hjælp af en kran og samler dem sikkert og stabilt. De største elementer vejer op mod seks tons og udgør en hel væg i det færdige hus, mens de mindste bruges til husets brusekabine og vejer 200 kg. Et parcelhus består af cirka 40 skræddersyede elementer, som skal samles præcist, da marginen for unøjagtigheder er meget lille.

- Det er en konkret byggeopgave, eleverne skal løse, for det ved vi, at de kan. Men selvfølgelig bliver byggeriet løbende kontrolleret af vores entrepriseledere, som også træder til, hvis der skulle opstå problemer, siger Lena Heldbo, der er montagechef i Expan.

Præcision og samarbejde
Ud over kraner og kræfter kræver montageopgaven også omfattende opmåling og tilrettelæggelse. Blandt andet skal de nye montører regne ud, hvor ofte lastbilerne skal komme med et læs elementer, hvis montagen skal forløbe effektivt og uden pauser.

Eleverne bedømmes løbende gennem montageforløbet på en lang række områder af Expans erfarne entrepriseledere.

- Vi ser både på elevernes faglige og personlige kompetencer. Teknikken skal være i orden, men de skal også kunne samarbejde og fungere på en byggeplads, hvor tempoet er højt, siger Lena Heldbo.

Samarbejde mellem firma og skole
Netop travlheden på landets byggepladser er baggrunden for Expans montørskole.

- Det er nærmest umuligt at få montører til vores byggepladser. Og da vi er en virksomhed med vækstambitioner, besluttede vi at tage sagen i egen hånd og starte vores eget uddannelsesforløb i samarbejde med Vitus Bering i Horsens, siger Lena Heldbo.

Vitus Bering i Horsens har stået for de teoretiske forløb, mens Expan har taget sig af den praktiske oplæring. Eleverne har været ansat i Expan som trainees med løn under hele uddannelsesforløbet.

Expan planlægger endnu et uddannelsesforløb for nye montør-trainees med start i november 2007.

Yderligere oplysninger om Expans Montørskole kan rekvireres på www.expan.dk

Kilde: Expan.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081