23948sdkhjf

Uddannelse af udenlandsk arbejdskraft

Dansk Byggeri vil have undervisningsministeren til se bort fra formalia og godkende AMU-kurser på tysk. - Vi skal indrette os efter de nye vilkår med udenlandsk arbejdskraft, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
Undervisningsministeren bør ifølge Dansk Byggeri hurtigst muligt tilpasse formalier, så det bliver praktisk muligt og administrativt enkelt at få sine udenlandske medarbejdere opkvalificeret via AMU – arbejdsmarkedsuddannelserne.

Næsten 10.000 udenlandske medarbejdere har præcis som deres danske kolleger behov for at erhverve de sikkerhedskurser som Arbejdstilsynet kræver ved arbejde på byggepladser.

Det drejer sig primært om truck- og stilladskurser, men også på en række andre områder stiller Arbejdstilsynet krav om et certifikat, som man kun kan opnå gennem AMU-systemet.

Undervisning på dansk nødvendiggør tilstedeværelsen af en tolk
Desværre skal undervisningen på arbejdsmarkedsuddannelserne ifølge lovgivningen foregå på dansk. En formalitet, som direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, opfordrer undervisningsministeren til hurtigst muligt at få fjernet.

- Udenlandsk arbejdskraft vil i de næste mange år være en del af hverdagen på danske byggepladser, og det kan derfor ikke gå hurtigt nok med at indrette os efter de nye vilkår. Det gælder også på uddannelsesområdet, mener direktør Michael H. Nielsen.

Michael H. Nielsen fortsætter:

- Svaret på efteruddannelse af udenlandsk arbejdskraft er, at virksomhederne må betale og sende en tolk med på kurserne. Det er dårlig service, og det er vanskeligt at forestille sig små og mellemstore byggevirksomheder gå i gang med at finde tolke og plads på AMU-kurser, hvor de andre deltager skal leve med, at blive forstyrret og forsinket af en medkursists behov for tolkning.

Han henviser i stedet til AMU-SYD i Kolding, hvor man har klaret problemet med tolkning ved at lade en lærer med gode tysk-kundskaber undervise.

På den måde etableres der ”tolkning” kvit og frit og virksomhederne kan sende deres udenlandske medarbejdere af sted til den normale kursustakst på 100 kr. pr. dag pr. medarbejder.

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078