23948sdkhjf

Herzog & de Meuron om Nyt Hospital Nordsjælland

De internationalt anerkendte arkitekter Herzog & de Meuron, Vilhelm Lauritzen Arkitekter mfl. byder i 2020 patienter, pårørende og personale velkomne til Nyt Hospital Nordsjælland - et fælles vinderprojekt, der bryder med det institutionelle og traditionelle behandlingsmiljø. Dac.dk har interviewet Herzog & De Meuron for at høre mere om deres bud på fremtidens hospital, der samtidig er deres første projekt i Danmark.
Den 9. april 2014 blev Herzog & de Meuron i samarbejde med bl.a. Vilhelm Lauritzen Arkitekter, kåret som vindere af projektkonkurrencen om Nyt Hospital Nordsjælland - et hospital med mennesket i centrum. Vinderforslaget fra det schweiziskbaserede arkitektfirma udfordrer forestillingen om, hvad et hospital er og skal være, når de leger med funktion, arkitektur og bæredygtighed. Hidtil har to forskellige typer hospital været fremherskende; Det lave udstrakte hospital, som Hvidovre Hospital og højhushospitalet såsom Amtssygehuset Herlev.

Læs mere: Nye standarder for fremtidens hospital

Hospital med nye højder
I modsætning hertil har Nyt Hospital Nordsjælland sit eget originale bud på en ny hospitalstypologi: en varieret, men menneskelig skala, der kun er fire etager på sit højeste, og en atypisk form, der gør, at hospitalet lukker sig om sig selv i stedet for at være spredt ud. Patienter, som ankommer til hospitalet, skal ikke overvældes af hospitalets størrelsesskala, forklarer Herzog & de Meuron. Det lave, horisontale hospital afspejler deres ambition om at tilbyde rum, der er så behagelige som muligt:

- Det arkitektoniske udtryk af patientværelserne som små huse og variationen i typerne af små gårdspladser bidrager til følelsen af, at hospitalet er designet til at reflektere det enkelte individs behov, forklarer Herzog & de Meuron.

Arkitekturens helende kvaliteter
Det nye hospital er designet med mennesket i fokus. Det betyder, at arkitekturen understøtter hospitalets egentlige formål, nemlig at helbrede, give patienterne et trygt ophold undervejs og generelt fremme trivslen hos patienter, pårørende og personale. Herzog & de Meuron håber, at hospitalet kan bidrage til en følelse af velvære og ro: "Vi tror på, at forbindelsen til det omkringliggende landskab, store haver og små individuelle gårde vil give mulighed for visuelle og fysiske links til det ydre," forklarer de.

Naturen gøres tilgængelig
Helende arkitektur betyder ikke, at arkitekturen alene kan helbrede. Det er et designkoncept med en vision om, at arkitekturen kan være med til at fremme og understøtte en helingsproces igennem den arkitektoniske udformning f.eks. udtrykt igennem dagslysets kvalitet, rummets stemning, farver eller følelsen af privatliv og tryghed. Denne viden føres nu ud i livet i stor skala i form af Nyt Hospital Nordsjælland.

"Der vil være en betydelig mængde dagslys i hospitalet - en kvalitet, som er blevet tilsidesat på hospitaler igennem de sidste årtier. Dagslys og udendørs forbindelser er desuden vigtige faktorer i trivsel blandt personalet, og kan kun gøre behandling og omsorg bedre," forklarer Herzog & de Meuron.

Debatarrangement og udstilling på Dansk Arkitektur Center til efteråret
Til efteråret vil vinderprojektet af Nyt Hospital Nordsjælland kunne opleves i en udstilling på DAC og der afholdes i den forbindelse også et fagligt arrangement.

Fakta
Vinderteamet er Herzog & de Meuron Basel Ltd. og Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S. Underrådgiverne på projektet er Rambøll UK, MOE ingeniører, Rambøll Management Consulting, Aecom,Viegand Maagøe.

Nyt Hospital Nordsjælland
Hvad: Nyt Hospital Nordsjælland får et samlet etageareal på 124.000 m2, 662 ensengsstuer og 24 lægelige specialer.
Hvor: Nyt Hospital Nordsjælland bliver del af et nyt byudviklingsområde tæt ved Hillerød. Der bliver bygget en ny togstation ved hospitalet og der vil være gode forbindelser til vejnettet.
Hvornår: Byggeriet står klar til at blive taget i brug i slutningen af 2020.

Konkurrencen
• Udskrevet som projektkonkurrence i februar 2013 til syv totalrådgiverteams
• Tre af de syv teams (BIG A/S, Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S, Herzog & de Meuron) var inviterede på forhånd
• Tre finalister gik videre til udbud med forhandling
• Den 9. april blev Herzog & de Meuron kåret som vinder foran de to andre teams, som bestod af C.F. Møller A/S, Alectia A/S og Rambøll A/S og BIG A/S, WHR Architects og Arup
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078