23948sdkhjf
Del siden
Annonce

LCA-beregninger på byggerier, konstruktioner og materialer jf. EN15978

DMR er specialister i LCA (livscyklusvurderinger) og rådgiver om materialevalg og et optimeret bygningsdesign. En bygnings-LCA er en beregning af miljøaftrykket fra et enkelt materiale, en hel konstruktion eller en komplet bygning igennem en hel livscyklus.

Betragtningen starter ved indvinding af råmaterialer og produktion af materialer, byggeprocessen, brugsfasen (bygningsdriften) til endt levetid samt potentialet for nyttiggørelse og genanvendelse.

Forudsætningen for en retvisende LCA-beregning er datakvalitet og metode med korrekte afgrænsninger og antagelser i beregningen. For at resultater i branchen kan sammenlignes med hinanden, er det vigtigt, at der benyttes samme metode til beregningerne og at gældende standarder følges (herunder EN15978, EN15804 samt ISO14040 og 14044).

Vores rådgivning
Med en datadrevet tilgang til bæredygtighed integrerer vi både LCA (miljøpåvirkninger), Materialevalg (miljøskadelige stoffer) og LCC (totaløkonomi) i vores bæredygtighedsrådgivning, for at opnå et optimeret bygningsdesign med lavt klimaaftryk og minimering af skadelige stoffer i byggeriet. Det kalder vi i DMR for et sundt bygningsdesign.

Vores rådgivning er således opbygget omkring miljøpåvirkninger, totaløkonomi og gode, bygbare konstruktioner uden brug af skadelige stoffer.

 Livscyklusperspektiv i en bygnings-LCA, jf. EN15978

Vores løsning
Hos DMR er vi overbeviste om, at valide og brugbare resultater fra LCA-beregninger er afhængig af god input data (ind-data). Det vil sige korrekte mængder (typisk fra en BIM-model) og brug af den bedst tilgængelige miljødata for de givne konstruktioner.

Derfor har vi udviklet én af branchens største og mest omfattende og centraliserede databaser med miljødata, hvor vi opbygger konstruktioner og byggevarer med tilknyttet EPD-data fra producenterne. Vi udvider konstant databasen med nye konstruktioner og opdateret EPD-data fra en lang række programoperatører. Denne unikke løsning kalder vi for DMR® iLC-database.

Vi har derudover udviklet et enestående LCA-værktøj, som er baseret på en relationel databasestruktur og tilgås via en webapp. LCA-værktøjet er fuldt integreret med vores DMR® iLC-database og kan bl.a. importere mængder (schedules) direkte fra BIM-modeller samt eksportere LCA-projekter til softwaren LCAbyg (BUILD), for at understøtte transparens og en branchestandard inden for bygnings-LCA. Det sparer os samtidig for en masse manuelt arbejde og mindsker risikoen for menneskelige fejl i vores arbejde.

Vores løsninger betyder, at vi kan tilbyde alle vores kunder LCA-beregninger af høj kvalitet, som altid følger gældende standarder for bygnings-LCA (EN15978) og som har fuld transparens og dokumentation jf. ISO14044. Alle vores beregninger er baseret på opdateret miljødata af høj kvalitet fra DMR® iLC-database.

Vi har udviklet alle disse løsninger for at kunne tilbyde vores kunder den bedst mulige rådgivning til konkurrencedygtige priser, uden at gå på kompromis med vores høje faglighed og kvalitet.

En bygnings-LCA er opdelt i 5 faser jf. den europæiske standard for udførelse af LCA på bygninger (DS/EN 15978):

  • Produkt (A1-A3)
  • Byggeproces (A4-A5) (omfattet af BR i 2025)
  • Brug (B1-B7)
  • Endt levetid (C1-C4)
  • Nyttiggørelse (D)
  • En bygnings miljøaftryk defineres som summen af faserne A, B og C.
  • Potentialet for genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse (D) udtrykkes særskilt og betragtes som ”udenfor projektet”.

I praksis kan det være svært at indsamle den nødvendige viden til at udregne klimapåvirkninger fra alle bygningens livscyklusfaser, og på figuren ovenfor kan man se hvilke faser der typisk medregnes. I mørkegrøn ses faserne A1-A3 og C3-C4, som relaterer sig til produktion og bortskaffelse af byggematerialer. Hertil kommer B4, som medregner udskiftning af byggematerialer, fx udskiftning af vinduer, der sker i løbet af bygningens levetid. Hertil kommer energiforbruget i form af el og varme, der opgøres under B6. Potentialet for nyttiggørelse (typisk genbrug og genanvendelse) opgøres under modul D, som dog opgøres særskilt udenfor projektet.

Faserne (A1-A3, B4, B6, C3, C4 og D) skal medregnes for LCA’er som udføres i henhold til klimakravene i Bygningsreglementet, BR18, inkl. 2023-tillæg. I 2025 skærpes kravene og faserne A4-A5 vil også være omfattet af kravene. Yderligere faser kan medtages i en LCA, men kan i praksis være svære at opgøre, og er ikke en del af lovkravet indtil videre. Man må forvente, at der på sigt vil blive inkluderet flere moduler i LCA-beregninger på bygninger.

Datainput til en LCA-model
LCA-beregninger i byggeriet er typisk afhængige af datainput (ind-data) fra primært tre kilder:

Miljødata (generisk eller EPD)
Mængdeinput og konstruktionsbeskrivelser (typisk fra BIM model og tegningsmateriale)
Energirammeberegning (drift)
En LCA-beregning er altid direkte afhængig af disse tre input til modellen. Uanset hvor detaljeret man udfører sin LCA-model, vil den aldrig blive bedre en den ind-data man tager udgangspunkt i.

DMR A/S
Hårup Østervej 3
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK14249141

Kontaktperson

Ronni Dreier Jørgensen
Afdelingsleder Bæredygtigt Byggeri
+45 40 76 07 23 rdj@dmr.dk

Send til en kollega

0.047