23948sdkhjf

J. Jensen: Vi skal ikke tjene penge på miljøgift

Uden for Københavns Kommune kniber det stadig med forståelsen for de miljøhensyn, som nedrivningsfirmaet J. Jensen insisterer på at tage.
Det vil være en overdrivelse at påstå, at det ryddede forsider, da J. Jensen A/S i november sidste år modtog hæderen ”Recycling & Environmental Award 2013” på World Demolition Summit i Holland.

Miljøministeriet tippet om usikre filtre

- Vi er ikke bekendte med, at filtrene ikke virker. Hvis det forholder sig sådan, vil vi meget gerne modtage dokumentation for det, så vi kan bringe den videre i de rette fora.

Sådan sagde Lisbet Poll Hansen, der er funktionsleder for Jord & Affald i Miljøministeriet, i sidste uge til Building Supply som et svar på kritikken fra J. Jensen A/S om, at de eksisterende PCB-filtre på markedet ikke opsamler de farlige PCB-gasser i tilstrækkelig grad.

Opfordringen har fået Kim Østergaard, der er ansvarlig for salg og marketing i J. Jensen, til at sende en mail til Miljøministeriet, hvor det dokumenteres, at virksomhedens egne filtre virker efter hensigten, mens en række målinger stiller spørgsmål ved, om det også gælder for de normalt anvendte filtre.

PCB-målingerne er foretaget af rådgivningsvirksomheden Golder Associates, og det er også her, Miljøministeriet skal henvende sig, hvis sagen skal undersøges nærmere.

- Vi ved fra Golder Associates, at de har testet yderligere filtre fra markedet for nogle af vores kollegaer og at flere af disse ikke fungerer. Men eftersom filtrene ikke er blevet testet på vores foranledning, kan jeg ikke fremsende dokumentation for disse, konstaterer Kim Østergaard.

Også hos Nedrivningssektionen under Dansk Byggeri undrer man sig over, at myndighederne tilsyneladende tager let på håndteringen af farlige giftstoffer ved nedrivningssager.

- Det virker fuldstændig ubegribeligt, at kommunerne bestiller nedrivning for hundrede af millioner kroner, der direkte forårsager udledning af giftstoffer som PCB, bly og asbest. Jeg håber på politisk indgriben nu. Bliver det her ved, efterlader vi jo en ren miljøbombe til næste generation, og jeg tror, at alle er interesserede i at undgå, at mennesker bliver alvorligt syge, sagde formand Thomas Kingo i sidste uge.
Men tag ikke fejl. For den internationale miljø- og genbrugspris – som blev givet af kollegerne i branchen – betyder utrolig meget i den nordsjællandske nedrivningsvirksomhed, som sætter en ære i ikke bare at følge miljølovgivningen, men også at gøre det endnu bedre, end hvad reglerne foreskriver.

Det fortæller Kim Østergaard engageret under en rundvisning på J. Jensens domicil i Lynge, der ligger i Hillerød Kommune på Nordsjælland.

- Hvis vi kommer og siger, at der er giftige sager i en bygning, så tror folk sommetider, det bare er noget, vi siger, fordi vi skal tjene penge på det. Men det passer simpelthen ikke. Vi kan ikke gå på kompromis med de ting, for det er lovgivningen og Arbejdsmiljøloven, der er sådan, og den følger vi naturligvis. Samtidig er vi blandt andet medlem af Dansk Asbestforening, fordi vi gerne vil være med til at trække tingene i en retning, så der tages endnu mere hensyn til miljøet, fastslår Kim Østergaard, som har det overordnede ansvar for salg og marketing i virksomheden.

Læs også: Myndighederne svigter opsyn med PCB

Han er klar over, at talen kan lyde som et typisk salgsfremstød, der blot skal afpudse virksomhedens glorie, men for Kim Østergaard findes der ikke noget modsætningsforhold mellem miljøhensyn og økonomisk vækst.

- Det er ikke kun for vores blå øjnes skyld. Vi skal jo også overholde en lovgivning, ligesom vi skal tjene penge på det, for ellers kan vi jo heller ikke udvikle os og holde folk i arbejde, konstaterer Kim Østergaard.

Han mener, at udviklingen peger i den rigtige retning, men kunne dog godt tænke sig, at miljøhensynet blev mere udbredt uden for Københavns Kommune, der som den eneste herhjemme for alvor har sat hensynet til miljø på dagsordenen, når der skal rives ned og bygges nyt.

Vender det blinde øje til
- Vi har stadig svært ved at vinde opgaver uden for de store byer, for der er forståelsen for det ikke helt lige så langt fremme. Og der er ingen, der er lige så langt fremme som Københavns Kommune. Det hænger nok sammen med, at de har langt flere ressourcer end de andre kommuner, og der vinder du altså ikke en opgave, hvis ikke der er styr på sagerne, lyder det fra Kim Østergaard.

I det hele taget virker det som lidt af et ressourcespørgsmål at tage de rette miljøhensyn, for i lighed med de mindre kommuner er heller ikke alle bygherrer lige opmærksomme på lovens ord.

- Typisk arbejder vi for de store entreprenører og rådgivere, fordi det er dem, der har mest forstand på PCB og andre giftstoffer. De ved godt, at det kun er os og en to-tre andre virksomheder, der kan løse opgaven til UG med kryds og slange. Men der findes stadig bygherrer, der bevidst tager de mindre nedrivere, som vender det blinde øje til dele af lovgivningen, konstaterer Kim Østergaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078