23948sdkhjf

Jönsson-direktør: Finansieringskrisen gør ondt

Selv med en gennemprøvet og succesfuld forretningsplan i hånden er det tæt på umuligt at rejse kapital gennem de traditionelle finansieringsselskaber.
Da entreprenørvirksomheden Jönsson a/s sidste år gik konkurs på grund af moderselskabet Engsø Gruppen a/s, vidnede det seneste regnskab om en rekordhøj omsætning på 683 mio. kr, et overskud før skat på 33 mio. kr. og en egenkapital på 67 mio. kr.

Forud var gået otte år med kontinuerlig vækst, så direktør Robert Mayer har dækning for sine ord, når han siger, at han og virksomheden godt kunne finde ud af at drive en sund forretning. Alligevel oplevede Robert Mayer, at det var så godt som umuligt at rejse kapital gennem de traditionelle finansieringsselskaber, da han ønskede at genstarte virksomheden.

- Selv om du har lang erfaring, kommer du ingen vegne som nystartet. De er ligeglade med, om du tidligere har bevist, at du kan tjene penge. De vil bare se dit første årsregnskab. Men det siger sig selv, at jeg ikke kan spole tiden et år frem og vise dem det, før jeg har rejst kapital til at starte op, siger han om forløbet.

De glemmer, hvorfor de går på arbejde
Robert Mayer erkender, at byggebranchen langt hen ad vejen ligger, som den har redt. Alt for mange virksomheder har været drevet – og kørt i sænk – uden tilstrækkelige kompetencer til det administrative arbejde. Alligevel føler han, at banker og kreditselskaber er mere mådeholdne, end hvad godt er.

- Jeg har respekt for, at de også driver deres forretning, men jeg synes alligevel, at det er lidt skræmmende, at det er så svært at låne penge. For de driver jo også deres forretning ved, at de tager sig betalt for at løbe en risiko. Så ved bare at sige nej, glemmer de altså lidt, på hvilket grundlag de driver deres forretning, pointerer Robert Mayer.

Han er i dag direktør i Jönsson Entreprise a/s, som er opstået efter konkursen i Jönsson a/s, i et medejerskab med projektchef Thomas Normann. Og det har især skuffet ham, at alene teknikaliteten i navneskiftet har været nok til, at flere døre har været lukkede.

- Jeg synes, det er et samfundsproblem, at det skal være så svært at skaffe kapital, når samfundet samtidig råber på vækst. Jeg efterlyser derfor en strategi med effekt helt oppe fra regeringstoppen for, hvordan andre i en lignende situation kan komme godt i gang, siger Robert Mayer.

Penge giver adgang til kaffe
Han endte i stedet med at samle finansiering gennem nedrivningsvirksomheden J. Jensen A/S, der har en ejerandel på 51 procent i det Jönsson Entreprise a/s, mens Robert Mayer selv ejer de resterende 49 procent i deling med projektchef Thomas Normann.

Sammen har ejerkredsen lagt en ufravigelig strategi for, hvordan de kan gøre sig uafhængige af at leve på finansieringsselskabernes nåde.

- Alt, hvad der bliver tjent de første år, ryger direkte i selskabet, så vi kan blive solide og sunde. Det er jo money talks , og jo flere penge, de finansielle institutter kan se, der ligger i selskabet, desto mere tilbøjelige er de også til at byde på en kop kaffe, konkluderer Robert Mayer med et træk på skuldrene.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.152