23948sdkhjf

schmidt hammer lassen skal udforme Vejles ny kulturfabrik

Det blev det anerkendte århusianske arkitektfirma schmidt hammer lassen, der vandt den internationale arkitektkonkurrence om at genskabe det gamle industriområde Spinderihallerne i Vejle. I et stærkt felt af arkitektfirmaer fra ind- og udland vandt schmidt hammer lassen opgaven om at gøre et nedlagt industriområde til en levende kulturfabrik.
De over 100 år gamle bygninger ”Spinderihallerne” skal i fremtiden være Vejles kulturelle kraftcenter, hvor kunstnere og iværksættere kan samarbejde med erhvervslivet i et levende produktionsmiljø. Det nye byggeri skal både rumme et teater, en multihal, levende værksteder, café og så får Vejle Museum også til huse i det nye vartegn i Vejle.

Ambitiøs arkitektkonkurrence
Den internationale arkitektkonkurrence, der er udskrevet af Vejle Kommune og Realdania, appellerede til et stærkt felt at internationale arkitekter. Det høje ambitionsniveau og den arkitektonisk spændende opgave i de gamle haller, gjorde det til en attraktiv konkurrence på højt niveau. Derfor er det en glad kreativ direktør Bjarne Hammer fra schmidt hammer lassen, der kan fortælle om vinderprojektet:

- Det har været en fantastisk spændende opgave i international særklasse. Vejle Kommune og Realdania har skabt en ambitiøs vision for et nyt omdrejningspunkt i Vejle, hvor et tidligere industrielt vækstcenter igen skal sætte en ny dagsorden. Vi har grebet bolden og skabt rammer for et visionært projekt, som ikke bare vil vække opsigt herhjemme, men også internationalt, fortæller Bjarne Hammer og fortsætter.

- Spinderihallerne har tidligere været byens industrielle omdrejningspunkt, men har i dag udlevet sin rolle. Vi har derfor skabt en ny hybrid identitet og ramme for den nye tids omdrejningspunkt i Vejle, hvor iværksættere, kunstnere, erhvervsliv og borgere kan samarbejde på tværs. Den opgave har vi løst i en sammenhængende arkitektonisk ramme i skarp konkurrence med førende internationale arkitekter.

Nyt liv i gamle former
Spinderihallerne er placeret i centrum af Vejle, hvor Vejle ådal og Grejsdalen har deres sammenløb. Et grønt kulturstrøg langs åen smyger sig omkring grunden og danner forbindelser til Byparken og Musikteatret, hvorved der opstår et naturligt byrum omkring byggeriet. Centralt for forslaget til Spinderihallerne er belægningen, der som et tæppe samler hele området og derved udnytte det oprindelige industrikompleks linjer og strukturer i en ny arkitektonisk leg.

Sammenhængen med byen etableres ved at åbne buehallerne ud mod ankomstpladsen med transparente glaspartier, der sikrer en visuel sammenhæng mellem hallen og byen. Den åbne arkitektur i de gamle haller fremstår som et nyt kulturelt og rekreativt centrum. En kulturfabrik hvor omverden kan følge med i hvad der sker indenfor, og omvendt.

Kultur-arkitekterne
Det århusianske arkitektfirma schmidt hammer lassen kan med Spinderihallerne i Vejle fejre at endnu et storstilet kulturprojekt til en i forvejen imponerende portefølje af kulturelle prestigeprojekter. De seneste år har schmidt hammer lassen, der bl.a. står bag Den Sorte Diamant i København og ARoS Kunstmuseum i Århus, konkurreret med de absolut største internationale arkitektnavne og vundet en række internationale prestigeprojekter som Halmstads Bibliotek i Sverige, Alta Domkirke i Norge, Amazon Court i Prag og Aberdeen Universitetsbibliotek i Skotland.

Kilde: schmidt hammer lassen, http://www.shl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078