23948sdkhjf

Rekordhøj aktivitet med stabil lønudvikling

Bygge- og anlægsaktiviteten sætter rekord for andet år i træk, og selv med fuld beskæftigelse har lønstigningstakten været stabil gennem sommeren.
Den gennemsnitlige stigning på årsbasis i timefortjenesten for arbejdere og funktionærer ved bygge- og anlægsvirksomhed aftog fra 4,4 pct. i 2. kvartal til 4,3 pct. i 3. kvartal 2006 ifølge DA’s nye KonjunkturStatistik, som blev offentliggjort den 15. november.

- Den stabile lønudvikling - aktiviteten taget i betragtning - afspejler, at det danske arbejdsmarked ikke længere er lukket over for udlandet, som det var tilfældet i midten af 1980'erne, fortæller specialkonsulent Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Finn Bo Frandsen konstaterer derfor, at EU's indre arbejdsmarked fungerer.

- Af de 16.600 flere, som kom i arbejde ved bygge- og anlægsvirksomhed fra august 2005 til august 2006, kom halvdelen fra udlandet. Importen af arbejdskraft var således godt 8.000 arbejdere og funktionærer. Heraf kom ca. 5.000 fra Tyskland, godt 2.000 fra Østeuropa og godt 1.000 fra især UK og Sverige. Herudover kom 2.500 fra ledighed, 3.000 fra andre brancher her i landet og 2.800 fra skoler og erhvervsskoler, udtaler Finn Bo Frandsen.

Finn Bo Frandsen mener, at vi lever i et lavinflationssamfund, hvor vi har vænnet os til lave pris- og lønstigninger. Som bekendt er det afgørende ikke udviklingen i den nominelle løn, også kaldet pengelønnen. Det afgørende er i stedet udviklingen i reallønnen efter skat, dvs. den disponible realløn, og den har været stigende. Og det er det helt afgørende for den enkelte lønmodtager, fastslår han.

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125