23948sdkhjf

Dårlig kommunikation belaster byggeriets arbejdsmiljø

Byggepladsernes dårlige arbejdsmiljø skyldes blandt andet dårlig kommunikation til udlændingene på pladserne, mener afdelingsleder Gert Steffensen, Dansk Arbejdsmiljø, der forudser flere ulykker, hvis der ikke bliver sadlet om.
To polakker der arbejder på et tag i 20 meters højde, en tysker der styrer en kran, og tre litauere i fuld sving med at fastmontere en lift. Det er blot nogle af de fremmede nationaliteter, der præger sjakkene på den typiske danske byggeplads anno 2006.

Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen er der i dag givet 1.530 aktive arbejdstilladelser til udlændinge i bygge- og anlægsbranchen - mod blot 422 på samme tid sidste år.

- Den nye sammensætning af forskellige nationaliteter ude på byggepladserne kræver en helt anden indskoling og instruktion i arbejdsmiljø, som byggelederne slet ikke er gearede til. De agerer ud fra de rutiner og ledelsessystemer, som de kender fra tidligere. Men med europæere, der ikke taler dansk, i sjakket er det nødvendigt at tænke helt nyt, siger afdelingsleder Gert Stef-fensen, Dansk Arbejdsmiljø.

Hos Dansk Arbejdsmiljø får man dagligt henvendelser fra frustrerede kunder, der ikke ved, hvordan de sikrer deres nye kolleger bedst muligt.

- Som det er nu, må kommunikationen omkring sikkerhed nødvendigvis blive oversat, måske endda flere gange. Sandsynligheden for at det går galt med dette ekstra filter, er stor. Især hvis der er lutter nye folk i sjakket og ingen ”af de gamle” at støtte sig opad, fortæller Gert Steffensen.

Ifølge Gert Steffensen er det nødvendigt, at byggelederne sadler om og tilretter deres handlinger efter de nye vilkår.

- Hvis en udlændinge ikke har forstået reglerne, kan vi heller ikke forvente, at han overholder dem. Derfor er byggelederne nødt til at bruge den tid, det tager, på at sætte udlændingene ind i dem. Derudover kan han hjælpe dem ved f.eks. at have en guide, der følger dem i en uge. Her har byggelederen mulighed for at vise dem, hvordan de rent praktisk overholder reglerne, forklarer Gert Steffensen.

Gert Steffensen foreslår desuden, at virksomhederne afholder et fast introduktionsforløb for nye medarbejdere. Her kan et fast team evt. gøres ansvarlig for at oplære de nye medarbejdere i arbejdsmiljøregler.

- Med en klar skandinavisk førerposition, når det gælder dødsulykker i byggeriet, er der god grund til at sætte ind de steder, hvor der åbenlyst er problemer. Det må ikke fortsætte, som det gør nu, slutter Gert Steffensen.

Kilde: Dansk Arbejdsmiljø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.234