23948sdkhjf

Kortere ventetid er et fælles projekt

Det historisk høje aktivitetsniveau i byggeriet har betydet længere ventetider på nogle typer byggematerialer, end man har været vant til tidligere. Det fremgik senest af en undersøgelse fra Håndværksrådet. TUN mener dog, at kommunikation og planlægning er alfa og omega i kampen for at nedbringe leveringstiden.
Palle Thomsen, direktør i Trælasthandlerunionen - TUN, som er brancheorganisation for landets tømmerhandlere og byggemarkeder - kender alt for godt til problemet med at skaffe nogle byggematerialer til byggeriet.

- Vores medlemmer ligger vandret for at skaffe og levere materialer så hurtigt som muligt. Men på nogle områder er det vitterlig op ad bakke, fordi producenterne ikke kan følge med. Desværre oplever vi samtidig, at der i nogle tilfælde bliver hamstret byggematerialer, og det gør det jo ikke nemmere at agere med kort varsel, fortæller Palle Thomsen.

Planlægning er en nødvendighed
Ifølge TUNs direktør er planlægning og kommunikation i byggeriet det bedste våben mod lange ventetider. Samme budskab indgår i informationsskrivelser, som tømmerhandlere og byggemarkeder, allerede tidligt på året, har sendt ud til deres kunder for at forebygge mangelsituationer.

- Der er nogle vaner, der skal revideres. I mange tilfælde KAN vi godt levere inden for en rimelig tid, hvis man vælger et alternativt produkt, udtaler direktør Palle Jensen fra TUN.TUN’s direktør mener, at det starter helt fra bygherrens repræsentanter – arkitekter, ingeniører etc. – og videre ud i systemet: Alle skal være bedre og hurtigere til at kommunikere ud, hvilke materialer, mængder og tidsrammer, der er tale om.

- Mange har været vant til at blive »reddet« af deres tømmerhandel, når det pludselig hastede på grund af kortsigtet planlægning. Men tvunget af omstændighederne er der altså her nogle vaner, der skal revideres. Det er i alles interesse, at man ikke sidder med kortene ind til kroppen indtil sidste øjeblik, siger Palle Thomsen.

Ligeledes bør bygherrerne måske genoverveje den konservatisme – eller loyalitet om man vil – der hersker i branchen over for bestemte fabrikater.

- I mange tilfælde KAN vi godt levere inden for en rimelig tid, hvis man vælger et alternativt produkt. Eksempelvis kan visse vinduer leveres i løbet af fire-fem uger. Det er når kunderne holder fast på bestemte mærker, at vi kan tale om op til fire måneders ventetid, påpeger Palle Thomsen.

Import af materialer?
Men hvorfor henter man ikke bare flere byggematerialer i udlandet, kunne man spørge. Det gør man også i stigende grad: Alene i 2006 er importen af byggematerialer steget med næsten en fjerdedel (22 - 25 %). Men flere faktorer gør, at der er grænser for indkøbsmulighederne ude i Europa:

- Hvor gerne vi end ville, er det ikke muligt at importere sig ud af alle mangelsituationer. Danmark er ikke det eneste europæiske land, der har gang i hjulene, og nogle produkter kan bare ikke opdrives i tilstrækkelige mængder inden for en rimelig radius. Når vi så har fundet varen, oplever vi forsinkelser i en travl transportsektor med mangel på arbejdskraft. Det er næste bremseklods, beretter Palle Thomsen.

Kilde: TUN.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094