23948sdkhjf

Soldrevet anlæg skal nedkøle bygninger

Energi Nord, Gaia Solar, Dansk Varmepumpe Industri og Seluxit er gået sammen med Aalborg Universitet og Nordjyske Ejendomme om at udvikle et fuldt soldrevet anlæg til nedkøling af bygninger.
De 6 danske virksomheder Energi Nord, Gaia Solar, Dansk Varmepumpeindustri, Seluxit, Aalborg Universitet og Nordjyske Ejendomme har med støtte fra EUDP sat et udviklingsprojekt i gang, hvis formål er at udvikle omkostningseffektiv komfortkøling, der kombinerer de kendte energiteknologier varmepumper og solceller. Med et solcelledrevet køleanlæg bruger man elektriciteten fra solcellerne - via en varmepumpe og en is-bank – til at danne komfortkøling. Overskudsvarmen anvendes til opvarmning af brugsvand.

Problemstillingen
En del moderne arkitektur samt mange lavenergibygninger understøtter det menneskelige behov for lys med store vinduer eller glasfacader, der lukker en stor mængde dagslys ind i bygningen. Ulempen er, at dagslyset genererer varme.

Per Printz Madsen, lektor på Aalborg Universitet, bekræfter problemets omfang:

- Vores bygninger er fine om vinteren, men om sommeren opstår der en uforudset forstyrrelse i form af solvarme. Solen skinner med 1000 W/m2, som afsættes direkte til luften og på overflader, hvilket bevirker, at temperaturen hurtigt stiger.Samtidig øges vores brug af tekniske apparater, der ligeledes genererer varme, og resultatet bliver et dårligt indeklima, der skaber et behov for dyr energikrævende komfortkøling og han fortsætter:

- Solafskærmning er ikke tilstrækkeligt til at løse vores varmeproblem og blokerer i øvrigt for det ønskede lys. Den eneste løsning er at åbne vinduerne eller anvende ventilationsanlæg, der bruger en masse energi på at få fjernet den overskydende energi.

Solenergien lagres til køl
Omdrejningspunktet i udviklingsprojektet er at skabe et intelligent styresystem, der kan få de forskellige komponenter til at kommunikere, og som samtidig - på baggrund af vejrudsigter og målinger af sollys - kan lagre solenergien, når der er overskud, og trække på lageret, når solen ikke skinner.

Målet er, at løsningen kan indpasses i eksisterende ventilationsanlæg. Det soldrevne køleanlæg har ikke brug for el og vil derfor være uafhængig af tilslutning til elnettet.

Stort markedspotentiale
Verden over er investeringer i komfortkøling i kraftig stigning. Prognoser forudser, at energiforbruget til komfortkøling vil overstige energiforbruget til opvarmning af bygninger inden for de næste 50 år. Det forventes derfor, at det soldrevne køleanlæg vil have et stort markedspotentiale. At det soldrevne køleanlæg ikke skal kobles til el-nettet, vil også gøre det velegnet til lande uden en velfungerende infrastruktur.

Udviklingsprojektet blev skudt i gang den 1. august 2013 og slutter den 31. oktober 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.146