23948sdkhjf

Nyt concept house i Bilbao

Et helt nyt concept house åbner i Bilbao. Projektet satser på samspillet mellem god arkitektur, godt indeklima og energibesparelser. Husets første stop er Bilbao. Senere besøger Velux Atika adskillige byer i landene omkring Middelhavet.
Ny EU lovgivning med krav om reduktion af energiforbruget til køling, opvarmning og ventilation har ført til udviklingen af Velux Atika. Huset kombinerer interessant arkitektur, behageligt indeklima og innovative energi- og dagslysløsninger til brug i fremtidens boligbyggeri tilpasset klimaet og livsstile i Sydeuropa.

- Vi har taget det bedste fra den traditionelle Middelhavsarkitektur og skabt et top-moderne hus bygget op omkring en gårdhave. Huset har forskellige taghældninger, så det minder om en typisk hvid Middelhavsby på toppen af en bakke. Vinduerne er placeret strategisk i forhold til rummenes funktion og orientering mod verdenshjørnerne, og vi har lagt 160 mm isolering ind i den lette konstruktion for at sikre et konstant indeklima både vinter og sommer, siger Javier Aja Cantalejo, chefarkitekt fra det spanske arkitektfirma ACXT/IDOM, der er ansvarlig for designet på Velux Atika.

Solpaneler afkøler Velux Atika
Både husets konstruktion, anvendelsen af ny sol-teknologi og elektroniske styresystemer er med til at reducere energiforbruget i Velux Atika.

- Solkøleanlægget i Velux Atika er helt nyt. Grundlæggende fungerer det som et traditionelt aircondition anlæg, men i stedet for elektricitet er solkøleanlægget baseret på termisk energi fra de solpaneler, der er monteret på taget. I og med at energi-besparelser er kommet så højt op på dagsordenen på grund af den nye EU lovgivning, er det vigtigt for Velux at stå frem med vores løsninger, der eksperimenterer med nye teknologier til energibesparelser, fx solkøling, siger Carsten Røjgaard, direktør for Velux Danmark.

Velux Atika er designet til at optimere brugen af naturlig ventilation og nattekøling ved hjælp af et avanceret elektronisk styresystem, der overvåger indeklimaet.

Systemet regulerer indeklimaet automatisk ved at åbne og lukke vinduer og rulleskodder og ved at aktivere køle/varmeanlægget i henhold til fastsatte kriterier som temperatur, fugtighed, tid på dagen, årstid etc. Systemet er baseret på den patenterede io-homecontrol® standard, der sikrer både energibesparelser, og et konstant og behageligt indeklima.

VELUX Atika som inspirationskilde
Det første stop for Velux Atika huset er Getxo havn i Bilbao, hvor det vil fungere som lounge og udstillingsområde i forbindelse med starten på kapsejladsen Velux 5 Oceans og præmieoverrækkelsen i International Velux Award i oktober.

Velux Atika bliver i Bilbao til juni næste år og vil derefter ‘turnere’ i Spanien, Italien, Frankrig og Portugal fra 2007-2010 for at sætte gang i debatten om nye muligheder inden for bygningsdesign.

- I Velux ønsker vi at støtte arkitektur, der forbedrer folks livskvalitet og fremmer en bæredygtig udvikling af samfundet. Velux Atika huset er en del af vores mission om at udforske, hvordan vi kan tilbyde mennesker attraktiv arkitektur med et behageligt indeklima og på samme tid reducere energiforbruget, siger Carsten Røjgaard, direktør for Velux Danmark.

Kilde: Velux Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11