23948sdkhjf

Fejl og mangler skal bekæmpes med uddannelse

Medarbejdere med videregående uddannelser skal deltage i indsatsen mod fejl og mangler på byggepladsen, og det kvalitetsbevidste øjemål skal styrkes i uddannelserne.
Sammen med en række videregående uddannelser vil Dansk Byggeri bekæmpe typiske fejl og mangler gennem en uddannelsesindsats.

På Dansk Byggeris årlige møde med rektorer og uddannelsesansvarlige for de videregående uddannelser på bygge- og anlægsområdet er det nu aftalt, at de typiske fejl og mangler rapporteres til uddannelsesinstitutionerne, som så sikrer, at denne viden gives videre til de studerende. Det skal ruste dem til at undgå fejl i produktionen ude på byggepladserne.

Det kan være ærgerlige fejl, som bevirker fugtskader i nye bygninger. Årsagen er ofte, at vejledningen ikke følges. Det kan være membraner, der ikke opsættes korrekt eller trægulve, der lægges i et fugtigt miljø. Fejl kan opstå mange steder i designet og konstruktionen såvel som i udførelsen.

Optimering af viden
- Netop videncentre kan bidrage til bedre byggeri, og det er jo for alvor værdiskabende, når viden omsættes til praksis, fastslår Per Tagora, der er teknisk direktør i NCC Construction Danmark A/S.

Per Tagora er også formand for Dansk Byggeris uddannelsesudvalg og er her fortaler for et øget samarbejde med uddannelsesinstitutioner, der fungerer som videncentre.

- Vi ser frem til, at disse videncentre fra deres forskellige vinkler - og gerne i samarbejde - kan gøre os bedre til at arbejde med kvalitet, individualitet og brugerindflydelse - uden at vi taber rationaliseringen på gulvet. Samtidig skal nyindustrialiseringen også skal være med til at løfte den opgave at sikre boliger til bestemte målgrupper og til forskel¬lige typer byggeri. Boligbyggeriet skal kunne afspejle samfundet og bedst muligt tilgodese de forskellige indkomstgruppers mulighed for at få en bolig af god kvalitet, understreger Per Tagora.

Midler fra Undervisningsministeriet har gjort det muligt specifikt at etablere et teknisk forankret videncenter for industrialisering af byggeri. Byggebranchen har naturligvis interesse i, hvad Videncentret for Industrialisering af Byggeri vil byde på.

Det kunne bl.a. være et samarbejde med Center for Industrialiseret Arkitektur, der hører hjemme på Arkitektskolen i København. Der ser man et formål i at bygge bro mellem arkitektoniske kvaliteter og industrialisering af arbejdsprocesser og produkter.

- Vi trænger til at komme over traumet fra 70'erne. Danskerne brød ikke sig om det industrialiserede byggeris udformning dengang. Det var for anonymt og for stereotypt, og blandt andet derfor blev der ikke passet på det og en al for hurtig nedslidning er resultatet. Men realiteten er også, at industrialiseret byggeri indebærer mere rationelle og effektive processer, pointerer Jan Holler Foget fra det nye videncenter, som er forankret på Nordjyllands Erhvervsakademi ved Aalborg tekniske Skole og Byggeteknisk Højskole ved Odense Tekniske Skole.

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094