23948sdkhjf

BOLIG+: et energineutralt boligkoncept

Fremtidens boliger skal være bæredygtige og ikke bruge mere energi, end de selv producerer. Derfor er et bredt udsnit af byggeriets parter gået sammen for at udvikle konceptet BOLIG+, som står for sunde, intelligente, fleksible og energineutrale boliger med stor arkitektonisk kvalitet.
Forestil dig en energineutral bolig, der selv producerer den energi, der bliver brugt, når du tænder for lyset eller det varme vand – hele året rundt.

Det er kernen i det nye boligkoncept, BOLIG+, som en bred kreds af byggeriets aktører er gået sammen om at udvikle for at komme fremtidens behov for energieffektivisering i møde.

Konceptet bliver præsenteret den 11. oktober i Ingeniørforeningen, hvor der også inviteres til samarbejde mellem arbejdsgruppen, investorer, kommuner og konkrete bygherrer. Målet er en international projektkonkurrence i 2007 om ”Den Energineutrale Bolig”, hvor de vindende projekter danner grundlag for en række pilotbyggerier, som skal sætte standarden for fremtidens byggeri.

De 5 dogmer
BOLIG+ konceptet tager afsæt i fem dogmer, som skal danne rammen for de energirigtige boliger:

- Boligen skal være energineutral på årsbasis, energiramme max. Lavenergiklasse 1
- Boligen skal være ”intelligent” og betjeningsvenlig
- Boligen skal være fleksibel i brug og over tid
- Boligen skal have et godt og sundt indeklima
- Byggeriet skal være af høj arkitektonisk kvalitet tilpasset den lokale kontekst

Centralt i konceptet er, at energien til boligen primært skal komme fra vedvarende energikilder som termisk solvarme og solceller, der omdanner varmen og lyset fra solen til energi.

I løbet af dagen producerer solen energi til huset, og den overskydende energi bliver lagret i det eksisterende forsyningsnet, der fungerer som en slags batteri. Når mørket falder på, bliver energien sendt tilbage i systemet. Set over et år er boligen derfor energineutral.

Boligerne skal nu ikke kun være bæredygtige med hensyn til opvarmning og ventilation, men også med hensyn til det individuelle energibehov til belysning og drift af elapparater så som tv og computere.

Her vil et centralt styresystem baseret på en åben branchestandard være vigtigt, da det vil gøre det muligt at måle og styre elforbruget i husstanden med et klik på en fjernbetjening, via computeren eller mobiltelefonen.

Bredt samarbejde
Ambitionen med BOLIG+ konceptet er at skabe et nyt og mere energivenligt koncept for den næste generation af dansk boligbyggeri.

Idéen er vokset ud af et bredt samarbejde mellem flere forskellige aktører inden for byggesektoren. I dag består arbejdsgruppen af Selskabet for Bygge og Anlægsteknik/Ingeniørforeningen i Danmark, Akademisk Arkitektforening, Elsparefonden, Det Økologiske Råd, Teknologisk Institut, Statens Byggeforskningsinstitut, TEKNIQ, m.fl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093