23948sdkhjf

Kommunerne svigter deres vejledningspligt

Der er fornuft i, at Socialdemokraterne vil sætte fokus på frafald i erhvervsuddannelserne. Svigtende vejledning er sandsynligvis en af forklaringerne på det massive frafald på erhvervsskolerne. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri, der nu kræver stramninger.
En tredjedel af de nye elever på erhvervsskolernes bygge- og anlægsuddannelser har ikke drøftet deres valg af uddannelse med en vejleder. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har gennemført for Dansk Byggeri. Og den manglende vejledning kan være en af forklaringerne på et massivt frafald fra erhvervsskolerne.

- Vores undersøgelse bekræfter billedet fra en analyse, som Amternes og kommunernes forskningsinstitut gennemførte i 2005, der viste, at vejledning om uddannelsesvalg har stor betydning for frafaldet, fortæller afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Kommunerne har vejledningspligt over for uddannelsessøgende under 19 år. Ikke desto mindre svarer 33% af de 15-18-årige, der startede på bygge- og anlægsindgangen i august 2006, at de ikke har drøftet valget af uddannelse med en vejleder eller lærer.

- Formålet med vejledningen er netop at sikre, at eleven træffer det rette valg, kender kravene og tilegner sig de fornødne kvalifikationer for at klare uddannelsen. Vi ved, at omkring hver fjerde elev, der begynder på bygge- og anlægsindgangen, falder fra i løbet af grundforløbet. Noget af dette frafald kunne sandsynligvis være undgået, hvis eleven havde været mere afklaret om sit uddannelsesvalg, forklarer Louise Pihl.

- Hvis frafaldet skal ned, og vi skal undgå, at 20 pct. af de unge aldrig får en kompetencegivende uddannelse, så er der behov for endnu engang at se på vejledningsindsatsen og holde kommunerne ansvarlige. Et første skridt kunne være krav til kommunerne om at indgå resultatkontrakter med UU-centrene, slutter Louise Pihl.

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079