23948sdkhjf

Arkitekter fra Friis & Moltke sat i fængsel

12 uskyldige arkitekter fra Friis & Moltke kom en tur bag tremmerne. Det var kulminationen på fem års arbejde med at skabe et af Europas mest moderne, sikre og humane fængsler.
Det blev dog kun til én nat bag tremmer for arkitekterne, natten mellem d. 15. og 16. september, da arkitekterne frivilligt fik lejlighed til at opleve lidt af livet som indsat i det nye Statsfængsel Østjylland på Enner Mark vest for Horsens.

Friis & Moltke vandt i 2001 arkitektkonkurrencen om opgaven om det ca. 28.500 kvadratmeter store fængsel, og har sammen med Kriminalforsorgen’sAnlægsenhed og sagens øvrige parter videreudviklet og opført de bygninger og anlæg, der skal afløse det mere end 150år gamle Horsens Statsfængsel.

Et af fængslets kendetegn er, at det er opdelt i flere uafhængige og fritliggende afsnit, placeret indenfor en ca. 1400 meter lang fængselsmur, der snor sig gennem det blødt kuperede landskab. Den overordnede disponering, med flere afsnit, med markante bygningskroppe omkring indgang og luftegårde, står i modsætning til de traditionelle og kompakte fængselsbygninger, rummer gode sikkerheds- og trivselsmæssige fordele.

I den løbende debat om frihedsberøvelse, er det bl.a. et mål med indespærringen, at en resocialiseringsproces kan ske så tæt på en normal dagligdag som muligt, med henblik på en forberedelse til tiden efter afsoningen.

Her vil Statsfængslet Østjylland på Enner Mark tilbyde bedre og mere humane rammer og vilkår under afsoningen, men uden at gå på kompromis med sikkerheden. Eksempelvis vil adskillelsen mellem stærke og svagere indsatte i separate bygningsafsnit, imødegå voldelige og undertrykkende hierarkier mellem de indsatte.

Fængslet indvies officielt af bl.a. justitsminister Lene Espersen d. 2. oktober, hvorefter de første indsatte begynder at flytter ind.

Kilde: Friis & Moltke.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125