23948sdkhjf

Uklarhed om antallet af elulykker

Sikkerhedsstyrelsen mener ikke, at der sker 7.000 elskader årligt og, at det høje tal skaber unødig tryghed. Uenighed om tal skygger for problemer med elfare, lyder modsvaret fra Tekniq.
Building Supply gengav mandag den 20. januar tal for antallet af elulykker i artiklen ’20 procent af elskader sker ved lønnet arbejde’.

Opgørelsen, som stammer fra Landspatientregistret og var offentliggjort af Tekniq, omtaler omkring 7.000 elskader årligt. Det tal er dog langt over de faktiske forhold, lyder det nu i en pressemeddelelse fra Sikkerhedsstyrelsen.

Tallene bygger ifølge Sikkerhedsstyrelsen på en fejlagtig sammenkædning af data fra Landspatientregistret, hvor der er medtaget solskoldninger, svejseskader på øjne og forskellige former for forbrændinger. Sikkerhedsstyrelsen har både været i kontakt med Statens Serum Institut, der står for Landspatientregistret og har leveret talmateriale til Tekniq, og Statens Institut for Folkesundhed.

1.600 og ikke 7.000 elskader
- Vi undrede os over tallet, som brancheorganisationen meldte ud. Vi valgte derfor at undersøge, om der ikke var tale om en fejl, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Statens Institut for Folkesundhed vurderer, ifølge Sikkerhedsstyrelsen, at det korrekte tal i Landspatientregistret er cirka 1.600 årlige elulykker. Heraf sker cirka 60 procent på arbejdspladser. Men tallet er forbundet med stor statistisk usikkerhed.

- Vi kan som styrelse ikke leve med, at der skabes en unødig utryghed i befolkningen, når tallet er under en fjerdedel af det udmeldte. En ulykke er naturligvis en ulykke for meget og skal tages alvorligt. Men der tegnes et unødigt voldsomt billede af antallet af elulykker i danske hjem, forklarer Mette Cramon, i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at Sikkerhedsstyrelsen uden held har forsøgt at få tallene redigeret.

Alvorlig sag drukner i talfnider
Tekniq tager til genmæle imod kritikken i endnu en pressemeddelelse. Heri fremgår det, at alle tal i pressemeddelelsen (om de 7.000 årlige elulykker. Red.) er leveret af Forskerservice på Statens Serum Institut efter en projektbeskrivelse om at ”følge udviklingen i antallet af elulykker og publicere data”. Udtrækket er betalt af Tekniq og foretaget og leveret af Forskerservice i november 2013. De endelige tal, som fremgår af pressemeddelelsen, er gennemgået med Forskerservice forud for publiceringen.

Tekniq oplyser også, at organisationen efter henvendelse fra Sikkerhedsstyrelsen har taget kontakt til Statens Serum Institut for at få at vide, hvor den angivelige fejl i talmaterialet skulle være opstået.

I forlængelse af hele uklarheden retter Tekniq også en kritik af myndigheder for ikke at kunne tilvejebringe ordentlige tal for problemet omkring el-ulykker.

- Nu må myndighederne skabe orden i eget hus og bringe klarhed over antallet af el-ulykker i Danmark. Talforvirringen vidner om, at myndighederne åbenlyst ikke er i stand til at levere entydige tal på dette meget alvorlige område. Faktisk melder Sikkerhedsstyrelsen nu tal ud, der ikke passer sammen med tal, som selv samme styrelse har leveret tidligere, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078