23948sdkhjf

Energimærkning minimerer byggesjusk

Alle nye huse i Danmark skal fremover have en godkendt energimærkning, inden kommunen kan give tilladelse til, at huset bliver taget i brug. Det gælder...
Alle nye huse i Danmark skal fremover have en godkendt energimærkning, inden kommunen kan give tilladelse til, at huset bliver taget i brug. Det gælder uanset, om det er familien, firmaet eller forvaltningen, der skal rykke ind i splinternye omgivelser.

Hidtil har kun nyslåede husejere, som har købt et eksisterende hus, kunne nikke genkendende til den energimærkning, som skal indgå i en hushandel. Nu sørger Lov om fremme af energibesparelser i bygninger for, at også nye huse får en energimærkning.

- Vi kan bruge energimærkningen til at sikre kvaliteten af nybyggeri i Danmark. Når der kommer en konsulent umiddelbart efter, at byggeriet står færdigt, er der langt større tilskyndelse til at huske for eksempel isolering af rør og beholdere fra starten, siger Jens Laustsen fra Energistyrelsen.

Energimærkningen kan altså luge ud i det byggesjusk, som betyder, at en del nybyggeri i dag ikke altid lever op til kravene i det eksisterende Bygningsreglement.

- Med energimærkningen fanger vi den slags i opløbet – og dermed forbedrer vi allerede bygningernes energieffektivitet med måske 20 procent i snit. Dertil kommer jo, at ændrede energikrav i Bygningsreglementet sætter kravene op med yderligere 25 til 30 procent, siger Jens Laustsen.

At energimærkningen dermed vil tage hånd om et problem i nybyggeriet bekræftes af, at der tit bliver målt for højt energiforbrug i eksisterende bygninger.

- Gennemsnitsforbruget er højere, end det burde være. Mest konkret oplever vi det, når kunder reagerer på et stort gasforbrug. Da konstaterer vi ofte, at både isolering og de tekniske installationer ikke lever op til standarden, siger chef for energirådgivningen i HNG/NaturgasMidt-Nord, Per Jensen.

I alt bliver der bygget cirka 20.000 nye bygninger om året. I snit bliver cirka 1 procent af den samlede bygningsmasse på 2,1 millioner kvadratmeter – altså 21.000 m2 - årligt fornyet.

Kilde: Energistyrelsen, af journalist Johanne Gabel

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078