23948sdkhjf

20 procent af elskader sker ved lønnet arbejde

Ud af de 7.032 registrerede elskader, som hvert år rammer danskerne, sker 20 procent i forbindelse med lønnet arbejde.
Cirka 7.000 danskere bliver årligt behandlet på skadestuen efter en elulykke. Heraf sker cirka 40 procent af ulykkerne i forbindelse med huslige aktiviteter eller ulønnet arbejde, mens cirka 20 procent af ulykkerne sker i forbindelse med lønnet arbejde. Det viser en ny opgørelse ifølge Tekniq.

Tallene viser dog kun toppen af isbjerget. Elulykker er nemlig lumske, og derfor er det kun en del af sagerne, der fremgår af skadestuernes statistikker. Det forklarer overlæge og ekspert i skader som følge af elulykker, Anette Kærgaard, fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet i Herning.

Styrk autorisationsordningen
Både i branchen og blandt politikerne bør der være større fokus på at nedbringe antallet af elulykker, lyder det derfor fra Simon O. Rasmussen, chef for teknisk afdeling i Tekniq. Det gælder dels i forhold til oplysning og dels i forhold til at værne om autorisationsordningen.

- Autorisationsordningen er netop indført for at beskytte forbrugerne mod dårligt arbejde, elskader og elbrande. Derfor skal vi styrke ordningen og oplyse borgerne om, at el er noget, som kun uddannede fagfolk skal arbejde med. Herudover skal vi selvfølgelig løbende sørge for, at medarbejdere overholder sikkerhedsreglerne, siger Simon O. Rasmussen.

Antal elulykker
- Samlet: 7.032
- Skade ved huslig aktivitet eller ulønnet arbejde: 2.640
- Skade i forbindelse med lønnet arbejde: 1.276
- Skade i forbindelse med uddannelse: 148
- Skade i forbindelse med uspecificeret aktivitet: 2.969

Elulykker regionsopdelt:
- Region Hovedstaden: 2.001
- Region Sjælland: 979
- Region Syddanmark: 1.469
- Region Midtjylland: 2.282
- Region Nordjylland: 301

Tekniq har fået lavet et udtræk fra Landspatientregistret over antallet af patienter, der har modtaget behandling på en skadestue som konsekvens af en elulykke i perioden 2008-2012. Tallene har en usikkerhedsprocent på 10 procent, idet enkelte andre ulykkesårsager er registreret sammen med elulykkerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078