23948sdkhjf

Slank isolering imødekommer krav i moderne arkitektur

På basis af dansk arkitekturs stolte traditioner udvikler byggeriet sig til stadighed i form af spændende og nytænkende projekter. Der er mange aktuelle...
På basis af dansk arkitekturs stolte traditioner udvikler byggeriet sig til stadighed i form af spændende og nytænkende projekter. Der er mange aktuelle eksempler på byggerier, som går nye veje og medvirker til at sætte trenden nationalt og internationalt.

Tietgenkollegiet er ét af dem. Det 21.800 kvadratmeter store cylinderformede kollegium i Ørestad er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Det er udtryk for en hidtil uset prioritering af det fælles i kombination med det individuelle - en ”demokratisk” bygning med ensartede ligeværdige betingelser for alle boliger.

Grundtanken og den fysiske virkeliggørelse vil uden tvivl inspirere kommende års kollegiebyggerier i ind- og udland. Arkitekturen er i sig selv opmærksomhedsskabende. Ikke mindst på grund af bygningens cylindriske form - men også facadens fremskudte kuber beklædt med tombakplader og med egetræsvinduer.

Avancerede arkitektoniske løsninger stiller høje krav til udførelse og materialer, og den særlige facadekonstruktion med udvendig isolering og beklædning med tombakplader er derfor blevet færdigprojekteret i et tæt samarbejde mellem arkitekterne og Grønbech Construction A/S, som vandt storentrepriselicitationen for facaden.

Fra starten var der lagt op til brug af en konventionel facadeisoleringstype i tykkelser fra 75 til 210 mm.

Mindre tykkelse med samme lambdaværdi

Udfordringen bestod i at skabe den nødvendige plads til montering inden for de fastlagte tolerancer - uden at gå på kompromis med isoleringsevnen.

”Vi kontaktede Saint-Gobain Isover, som netop på det tidspunkt var i gang med at udvikle en endnu tyndere facadeisoleringsplade med samme lambda-værdi (varmeledningsevne) som en tykkere plade,” fortæller John Snebang Jensen.

”Det viste sig, at vi for eksempel kunne nøjes med en 115 mm plade, hvor der var lagt op til en plade på 125 mm,” siger han.

Dermed var problemerne løst, og der var også skabt den nødvendige plads til luft under beklædningen i den ventilerede facade.

ISOVER Facadeisolering til slanke konstruktioner

Facadeisoleringspladerne, som nu luner de 350 kollegieværelser fordelt på seks boligetager, har en lambda-værdi på 34 mW/mk.

Nyeste skud på stammen fra ISOVER er en plade med en lambda-værdi på kun 32. Hvis man vælger den i stedet for den mest almindelige med en lambda-værdi på 37, kan man eksempelvis skrælle 25 mm af isoleringstykkelsen 200 mm og nøjes med 175 mm, og 65 mm erstatter 75 mm.

”Udviklingen går i retning af minimale konstruktioner med så tynde vægge og lofter som muligt. Der bliver mindre plads til isoleringen. Derfor skal pladerne være tyndere - vel at mærke med samme isoleringsevne,” siger John Snebang Jensen.

Håndværkere sparede samlet løft på 30 ton

Udover den mindre tykkelse har ISOVER Facadeisoleringen en vægtmæssig fordel, idet den vejer væsentligt mindre end den tilsvarende mængde stenuld.

Der er medgået 8.500 kvadratmeter ISOVER Facadeisolering til Tietgenkollegiet. Denne mængde vejer cirka 50 ton.

Da den samme mængde stenuldsisolering vejer cirka 80 ton, har valget af ISOVER sparet håndværkerne for et samlet løft på 30 ton. Det er noget, der kan mærkes i et seksetagers byggeri.

Kilde: ISOVER

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078