Markedskræfter bedre end nye indgreb
I den årlige konkurrenceredegørelse varsler Konkurrencestyrelsen en række indgreb, som skal få priserne på byggematerialer ned. Konkurrencemyndigheden har...
I Byggematerialeindustrien, BI, som er en del af Dansk Industri, advarer branchedirektør Christian Lerche mod Konkurrencestyrelsens planer.
- Styrelsens tanker om nye indgreb, påbud og lovændringer er helt unødvendige. I stedet skal man give branchens aktører mulighed for at kæmpe de magtkampe til ende, som foregår netop nu, siger Christian Lerche.
- Konkurrencestyrelsen peger i sine analyser - med tilfredshed - selv på, at markedskræfterne har ført til en helt ny pris- og konkurrencesituation for gør-det-selv varerne i byggemarkederne, hvor nye lavpriskæder har presset priserne ned. Her er det hverken den ene eller anden myndigheds initiativer, som har spillet en rolle, hvilket Konkurrencestyrelsen jo klart anerkender i redegørelsen, siger Christian Lerche.
• Handelsvirksomhederne har på stribe varslet en markant reduktion blandt de traditionelle leverandørerne for at få lavere priser og bedre vilkår. Det vil give nye leverandører mulighed for at komme indenfor, men det kan samtidig tvinge de fravalgte lev erandører til at finde nye veje til slutkunderne
• De største entreprenører er begyndt at kræve centrale indkøbsaftaler og bedre logistik af deres leverandører. Kombineret med en generel trimning af byggeprocesserne, vil det presse priser og omkostninger ned
• Endelig er vi vidner til en ny industrialisering af byggeriet, hvor udenlandskejede entreprenører importerer komplette byggeelementer til deres danske byggerier, de danske producenter finder sammen om nye byggesystemer og bygherrerne køber typehuse eller boligejendomme med en stor del præfabrikation. Ud over lavere byggeomkostninger kan det samtidig give større effektivitet og højere kvalitet i byggeriet.
- Jeg er helt sikker på, at disse stærke kræfter kan få en langt større effekt end Konkurrencestyrelsens indgreb og aktioner, siger branchedirektør Christian Lerche.
Kilde: Pressemeddelelse fra Byggematerialeindustrien