23948sdkhjf

Tømmerhandleres produktivitet stiger

TUN-analyse viser, at tømmerhandlere har en produktivitets¬stigning på gennemsnitlig 3 - 4 % p.a...
TUN-analyse viser, at tømmerhandlere har en produktivitets¬stigning på gennemsnitlig 3 - 4 % p.a.

Det er en sandhed med mange modifikationer, når byggebranchens arbejdsproduktivitet fra nogle sider hævdes at være stagnerende eller kun svagt stigende herhjemme de seneste år.

Det mener Palle Thomsen , adm. direktør i Trælasthandlerunionen – TUN, som er brancheorganisation for mere end 400 trælaster, byggematerialeforretninger og byggemarkeder.

For ganske vist er produktiviteten i det, der samlet betegnes som Bygge & anlæg, blot gået fra index 100 i 1995 til 105 i 2003. Men kigger man på 2000, som er det seneste år, hvor tallet er splittet op i brancher, gemmer der sig store forskelle i statistikken.

”I 2000 var det samlede indextal 97,7, altså en tilbagegang i produktiviteten i forhold til udgangspunktet, 1995”, siger Palle Thomsen og fortsætter, ”Men det tal rummer store udsving: Eksempelvis nybyggeriet lå det år på index 120,8 – altså en massiv produktivitetsstigning på dét område – mens ”anlægsvirksomhed” var helt nede på 63!”

Bare de to tal dokumenterer med al ønskelig tydelighed, hvor upræcist et samlet indekstal for bygge/anlæg er, og at det derfor mildt sagt har begrænset relevans, mener TUNs direktør.

Statistikken viser i øvrigt, at TUNs medlemmer fra 1995 til 2000 kunne glæde sig over en langt pænere produktivitetsudvikling end det samlede, »grove« tal. I de brancher hvor tømmerhandlere og byggemarkeder er indplaceret i statistiksammenhæng, var der produktivitetsstigninger på henholdsvis knap 32 og knap 27 %.

Som supplement hertil har TUN endvidere udarbejdet en analyse af regnskaber fra 10 tilfældigt udvalgte tømmerhandlere. Denne analyse har yderligere vist en produktivitets¬stigning på gennemsnitlig 3 - 4 % p.a. i perioden 2000 – 2003 beregnet som bruttoværditilvækst pr. antal fuldtidsansatte.

”Alt dette viser, hvor betænkeligt det er – med afsæt i det samlede bygge-/anlægstal – at udtale sig om produktiviteten på del-områder af byggeriet, sådan som nogle gør med stor vedholdenhed”, påpeger Palle Thomsen.

”Vi er akkurat lige så interesserede i højere produktivitet som alle andre. Men man er nødt til at dykke lidt ned i tallene for at se, hvilke områder der især har brug for et løft – for at vide, hvor der især bør sættes ind”.

”Og i den forbindelse bør branchen kunne kræve nyere og bedre tal til rådighed. Det er ikke godt nok, at man skal tilbage til 2000 for at få, bare nogenlunde, brancheopdelte værdier, som stadig ikke er gode nok til at beskrive byggeriets værdikæde”, påpeger Palle Thomsen.

Kilde: Pressemeddelelse fra TUN

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078