23948sdkhjf

Intelligent brandanalyse

Med en funktionsbaseret brandanalyse er det muligt at brandsikre de mest utraditionelle rum og bygninger, selv inden de bliver bygget...
Med en funktionsbaseret brandanalyse er det muligt at brandsikre de mest utraditionelle rum og bygninger, selv inden de bliver bygget.

Det var tilfældet, da Carl Bro Gruppen projekterede det åbne atrium i Århus Kommunes nye administrationsbygning i Viby.

Særlig markant er bygningens atrium, en åben forbindelse i fem etager, der rummer det centrale ankomstområde med ventefaciliteter, gange, ekspeditionsområder samt enkelte mødelokaler placeret i ophængte ’glasbokse’.

Det har kun været muligt at projektere et så stort og åbent atrium, fordi Carl Bro Gruppen har taget den funktionsbaserede brandanalyse i brug.

Nemmere brandsikring

Tidligere var der meget snævre rammer for, hvordan man brandsikrede bygninger. For eksempel var der helt faste regler for, hvor langt der skulle være til en flugtvejsdør, og hvor sprinklerne skulle etableres. Det gjorde det yderst kompliceret og nærmest umuligt at bygge et atrium som dette.

Nu har kombinationen af nye, bedre beregningsmetoder og en ændring i lovgivningen gjort det muligt at analysere, hvordan en bygning som denne vil reagere på en brand. Denne type analyser kaldes CFD-analyser, og det er en analysemetode, Carl Bro Gruppen har anvendt i de seneste år.

Før man kan anvende metoden, er det nødvendigt at udarbejde en brandstrategirapport. Carl Bro Gruppen udarbejdede i samarbejde med bygningsmyndighederne den rapport, som danner grundlag for myndighedsbehandlingen af byggeriet.

Den værst tænkelige ’brand’ skaber den bedste sikring

Når grundlaget er på plads, kan der udføres brandanalyser. Ved hjælp af en computermodel inddeles atriet i omkring 1 mio. celler, der hver dækker et område på ca. 20 x 20 cm.

Ud fra det designer Carl Bro Gruppen de værst tænkelige brandscenarier. På den måde kan virksomheden for eksempel finde ud af, hvordan turbulensen udvikler sig i rummet, og hvordan røgudviklingen vil foregå.

Sideløbende foretager Carl Bro Gruppen flugtvejsanalyser for at afklare, hvilke tiltag der er nødvendige, så folk kan komme ud af bygningen i tide. På den måde kan man ud fra de specifikke beregninger brandsikre bygningen mere præcist – til alles bedste.

I administrationsbygningen i Viby har Carl Bro Gruppen udarbejdet brandtekniske analyser, herunder CFDanalyser, af atriet med en samlet brandsektionsstørrelse på ca. 3.400 m2. Ud fra disse analyser er røgventilationens udformning dimensioneret, så røgen fra en eventuel brand fjernes fra rummet.

På den måde kan de øverste gangsystemer, der ligger ca. 14 m over gulvet i nederste etage, holdes røgfri i den periode, bygningen evakueres.

Kilde: Carl Bro

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091