23948sdkhjf

Undren over Limfjordsbro-forlig

En ny redegørelse fra Banedanmark viser, hvorfor MT Højgaard, som var entreprenør på reparationen af togbroen over Limfjorden, modtager kompensation på 3,5 mio. kr.
Før jul meddelte Banebanmark, at der var indgået forlig med MT Højgaard om den langtrukne og stærkt forsinkede reparation af togforbindelsen over Limfjorden. Resultatet blev, at entreprenøren fik 4,3 mio. kr. i kompensation, hvorfra der dog skulle fratrækkes 800.000 kr. i dagbøder.

Læs mere: Forlig om Limfjordsbroen sender millioner til MTH.

Årsagen til, at Bandanmark ender med at betale kompensation til MT Højgaard, er erkendelse af tvetydigheder i udbudsmaterialet. Det fremgår af en redegørelse fra Banedanmark til Transportministeren.

Af redegørelsen fremgår det, at MT Højgaard skal betale alle (ekstra-)omkostninger i forbindelse med udbedring af utilstrækkelig kvalitet og den deraf følgende forsinkelse. Til gengæld skal Banedanmark betale for hvad der betegnes som tillægsopgaver og særlige bygherrekrav, der ikke er specificeret i udbudsmaterialet, og som dermed har medført merudgifter for MT Højgaard ud over kontraktens rammer.

Derfor har Banedanmark accepteret at betale 1,25 mio. kr. for tvetydigheden i udbudsmaterialet vedrørende svejsekvaliteten. Desuden har Banedanmark vedkendt sig gennem perioden, fra svejsefejlene blev konstateret, at have lagt pres på MT Højgaard for hurtigst mulig færdiggørelse, herunder ved udførsel af aften-, nat- og weekendarbejde. Disse krav ligger altså udover en kontraktlig forpligtelse, så Banedanmark har her accepteret at betale 3,05 mio. kr.

Ordfører tager sagen til Rigsrevisionen
Politikere fra både regeringspartier og opposition er uforstående overfor forliget og ekstrabetalingen til entreprenørkoncernen.

- Det er jo kolosalt træls, at vi står i en situation hvor et privat firma har svigtet og været skyld i en kæmpe forsinkelse - og så det er det offentlige og Banedanmark, der står med regningen. Det virker urimeligt, siger Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn, som nu vil gå til Rigsrevisionen med sagen, til TV2 Nord.

Hans undren over forliget deles af Preben Bang Henriksen, Folketingsmedlem fra Venstre. Han kalder det ifølge TV2 Nord fuldstændig grotesk, at en entreprenør, der bliver forsinket, modtager kompensation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094