NCC nomineret til verdens største designpris
NCC er nomineret til at modtage verdens største designpris, som uddeles af INDEX: i slutningen af...
I fremtiden kan man komme til at bo helt energirigtigt i et hus, der ved hjælp af sol og vind producerer al den strøm og varme, der er brug for. Fremtidens hus kan meget vel have lydløse vindmøller på taget, solcellepaneler som selv tager pejling af solen, gennemsigtigt isoleringsmateriale og en helt ny byggestil med en udformning, så huset bedst udnytter naturens kræfter. Når der er energi til overs fra huset, lagres overskudsenergien i brinttanke så også fremtidens brintdrevne bil kan køre direkte fra garagen på en fuld tank.
Det energiproducerende hus som er udviklet af NCC, er blevet nomineret til at modtage verdens største designpris, en INDEX: Award.
NCC Concept House er et teknisk og designmæssigt studie, der i detaljen viser, hvordan det med nutidig teknik kan lade sig gøre at opføre en bygning, der er producerer energi - i modsætning til dagens bygninger, der forbruger energi. En projektgruppe under ledelse af NCC’s Kristina Gabrielii har brugt et år til at udvikle NCC Concept House.
– Vi har med NCC Concept House påvist, at det med gængs teknologi kan lade sig gøre at bygge i samklang med naturen. For os, som har arbejdet med at skabe en bygning, der selv producerer al nødvendig energi, er det en flot anerkendelse at blive shortlistet til verdens største designpris, siger projektleder Kristina Gabrielii, NCC.
NCC’s bud på et hus uden energi-regning blev præsenteret i februar 2005. Det har siden vakt opsigt ved blandt andet at påvise, at prisen på at bygge energineutralt stadig er to til tre gange højere end dagens byggestandarder.– NCC har vist, hvordan hele byggebranchen kan tænke i at bygge mere energivenligt og dermed få enorm betydning for verdens samlede energiforbrug, siger direktør Kigge Hviid, INDEX:.
NCC Concept House skal sammen med 117 andre nominerede designarbejder udstilles på pladserne langs Strøget i København, når INDEX: til september går i gang med de designbegivenheder, der over en længere årerække har som mål, at København skal opnå samme betydning for design, som Cannes har for film.
Teknisk set kan opførelsen af et NCC Concept House gå i gang i dag, men endnu er prisen for det ægte nulenergihus stadig meget høj.
– Jeg tror ikke, at NCC Concept House bliver opført lige med det samme. Det koster det tredobbelte at opføre, når man sammenligner med et almindeligt hus. Et af målene med designstudiet er da også at inspirere hele byggebranchen, producenterne af energiløsninger og myndighederne til at forøge efterspørgslen på den i dag meget dyre teknik. Med større efterspørgsel kan prisen komme ned og det energiproducerende hus kan blive virkelighed, siger projektleder Kristina Gabrielii, NCC.
Kilde: NCC