Dansk arkitektduo bag museum og eksperimentarium
Dørene er netop åbnet til et nyt, spektakulært Søfartsmuseum og Experimentarium i norske Porsgrunn. Huset er designet af de danske arkitekter Cobe og Transform.
Attraktivt placeret lige ud til elven er det nye museum derudover med til at starte en vigtig proces for byen for en kommende, omfattende byfornyelse for hele Porsgrunn havneforløb.
- Porsgrunn er en industriby, og dette
Fakta
Porsgrunn Søfartsmuseum og Eksperimentarium
Bygherre: Telemark Museum
Arkitekter: Cobe og Transform
Ingeniører: Sweco
Areal: 2.000 m²
Byggeperiode: 2011-2013
Byggesum: 34 mio. kr.
afspejler sig i museets omkringliggende kontekst, der består af småindustri i form af karakteristiske mindre træbygninger. Det har været vigtigt at skabe et museum med en høj grad af forståelse over for disse omgivelser, samtidig med, at det nye Søfartsmuseum og Eksperimentarium skiller sig ud som et spektakulært samtids-byggeri og bliver et vartegn i Porsgrunn, forklarer Lars Bendrup, Indehaver af Transform, og han fortsætter: Porsgrunn Søfartsmuseum og Eksperimentarium
Bygherre: Telemark Museum
Arkitekter: Cobe og Transform
Ingeniører: Sweco
Areal: 2.000 m²
Byggeperiode: 2011-2013
Byggesum: 34 mio. kr.
- Vores overordnede vision har været at vende en eksisterende bagside til en forside. Byen vil med det nye museum nu orientere sig mod den smukke elv, som alt for længe har været Porsgrunn’s industrielle bagside.
Nyt møder gammelt
Det nye Søfartsmuseum og Eksperimentarium er opbygget af 11 mindre kvadratiske volumener, som tilsammen udgør ca. 2.000 m2. Hver bygningsvolumen har forskelligartede skrå tage, der sat sammen udgør en varieret tagflade. En karakteristisk aluminiumsfacade, lokalproduceret i Porsgrunn, sammenholder den dynamiske bygningsform, samtidig med, at den reflekterer lys og farver fra det omkringliggende norske fjell-landskab.
Dan Stubbergaard, indehaver af COBE uddyber:
- Det er en følsom kunst at føje nyt til gammelt i et historisk område. For os har det handlet om at forstå områdets egenart og så forstærke det samtidig med at skabe noget nyt og kontrastfyldt. Den opbrudte bygningsform i mindre bygningsvolumener og den ekspressive tagprofil har eksempelvis direkte reference til områdets historiske, små træbygninger, der alle har deres egen særlige tagprofil. Denne fortolkning af områdets skrå tage og små bygningsenheder skaber i sidste ende rammerne for et unikt og karakterfuldt samtidsbyggeri.