23948sdkhjf

Cowi vurderer oversvømmelsesrisiko for 2.257 bygninger

Oversvømmelsesrisikoen for Københavns Ejendommes 2.257 bygninger er nu blevet vurderet. Screeningen skal danne grundlag for en prioritering af fremadrettede klimatilpasningsinitiativer.
Præcist hvilke skoler, plejehjem, administrationsbygninger eller andet i København, der er udsatte for oversvømmelse ved ekstremregn, har Københavns Ejendomme fået en afklaring på. Cowi har nemlig vurderet samtlige 2.257 bygninger i selskabets portefølje for risikoen for oversvømmelse.

Med denne viden i baghånden kan Københavns kommune i højere grad målrette sin klimaindsats.

- Vi arbejder ud fra en målsætning om, at vores klimaindsats skal være helhedsorienteret og rentabel. Med screeningen af alle vores bygninger har vi nu et kvalificeret vidensgrundlag, som giver os bedre mulighed for at prioritere i vores initiativer. Vi har således fået en afklaring på, hvor der er behov for større terrænmæssige tiltag, og hvor der blot er behov for mere banalt vedligehold eller kloakarbejde. fortæller Ditte Ivalu Esbirk, udviklingskonsulent i Københavns Ejendomme, og tilføjer:

- Samtidig kommer screeningen til at indgå som element i vores generelle vedligeholds- og renoveringsindsats. Hvis vi alligevel skal i gang med et renoveringsarbejde på en af vores bygninger, og vi nu ved, at denne bygning er i risikozonen for oversvømmelse, kan vi sikre bygningen samtidigt og dermed optimere ressourcerne.

Ny viden fra eksisterende data
Den individuelle vurdering af Københavns Ejendommes bygninger er udført på baggrund af data fra kommunens oversvømmelsesrisikokortlægning tilbage fra 2010.

- Kommunen havde allerede kortlagt de fremtidige potentielle oversvømmelser med den mest grundige metode, der findes – nemlig hydrauliske modeller, kaldet MIKE FLOOD, der beskriver kloaksystemet og konsekvenserne af en eventuel udbredelse af vand på terrænoverfladen, dvs. at et helt skybrud beregnes fra de første dråber falder, til vandet igen kan ledes til kloak, forklarer Henrik Brøndholdt Johnson, projektleder i Cowi. Han tilføler:

- På baggrund af disse data har det været nemt for Københavns Ejendomme og Cowi at gå ind og lave en vurdering af de enkelte bygninger i kommunen: Dataene fra MIKE FLOOD-kortlægningerne har vi anvendt i GIS, hvor vi har undersøgt bygningernes placering i forhold til de potentielle oversvømmelser og deres vanddybde – jo dybere vandet vil stå, jo mere kritisk, da risikoen således øges for, at vandet kan løbe ind i bygningen. På den måde har vi altså kunnet vurdere for hver enkelt bygning, hvor udsat den er i tilfælde af skybrud.

Grundig inspicering af skoler
Udover den overordnede screening blev en række skoler, der står over for renovering, underlagt en særlig grundig inspicering.

På baggrund af denne samlede vurdering var det således muligt at udarbejde forslag til, hvordan kommunen bedst kan forebygge oversvømmelse på de pågældende skoler, eksempelvis forhøje kanter rundt om kritiske nedløb, etablere pumpebrønde, ændre belægning/fald af terræn rundt om bygningerne, indsætte højvandslukke, eller udbygge kloakken.

Om MIKE FLOOD:
Når kloaksystemet overbelastes ved skybrud, sker oversvømmelserne på terræn. Med MIKE FLOOD beregnes et helt skybrud, fra de første dråber falder, til vandet igen kan ledes til kloak. I byområder er den primære årsag til oversvømmelser en begrænset kapacitet i afløbssystemet. Det er derfor en grundlæggende forudsætning, at afløbssystemet medtages, når oversvømmelsesrisiko analyseres i byområder. Det er derved muligt at kortlægge, hvor oversvømmelserne vil ske, og hvordan de vil udbrede sig.

Til forskel fra simple beregninger af lavninger og strømninger kan man med MIKE FLOOD se, hvordan vandet vil strømme på terræn og med hvilken dybde, ligesom vandet kan løbe i flere retninger.

Som grundlag for MIKE FLOOD-beregningerne anvender COWI en hydraulisk tilrettet terrænmodel (hvor der f.eks. er åbnet for, at vand kan løbe under broer), hvorpå der er tilføjet huse. Ved at koble afløbsmodellen med en beregningsmodel for strømninger på terræn kan vi beregne, hvordan terrænoversvømmelser vil udbrede sig under hensynstagen til den aktuelle kapacitet i afløbssystemet. Koblingen sker gennem kloakbrøndene i modellen. Når afløbssystemet bliver overbelastet, stiger vandet op af brøndene og flyder ud på terrænet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125