23948sdkhjf

Højstyrkebeton i nyt renoveringsprojekt i Aarhus

Der er sat skub i byggeri med byggesystemer af højstyrkebeton. 2.000 elementer er på vej til et omfattende renoveringsprojekt af boliger i Viby ved Aarhus.
Det nye byggesystem i højstyrkebeton er resultatet af et vellykket udviklingsprojekt, der i 2010 fik fart på med støtte fra Højteknologifonden.

Fra 2010 deltog adskillige partnere i udviklingen af byggesystemet – heriblandt betonproducenten Ambercon, innovationsfirmaerne IPU og Smith, arkitektvirksomheden Arkitema og to DTU-institutter. Hele projektet var ledet af firmaet Connovate, som blev etableret i 2011. Connovate sælger licensrettighederne til produktion af de nyudviklede højstyrkebetonelementer.

Sandwich-system isolerer maksimalt
Det nye byggesystem kombinerer de bedste egenskaber fra lette byggesystemer (stål og træ) med fordelen fra de tunge byggesystemer (beton og tegl). Byggesystemet er et såkaldt ’sandwichsystem’, hvor et elements opbygning består af forskellige lag – ligesom en sandwich. For- og bagpladen i et højstyrkebeton-element er udført i slanke skiver af højstyrkebeton og indkapslet af et kernemateriale af højeffektiv isolering. Opbygningen sikrer maksimal isoleringsevne ved minimum vægtykkelse.

- I Hasselager medvirker byggesystemet til, at bebyggelsen rent energimæssigt imødekommer Bygningsreglementets forventede krav i 2025. Til den tid regner vi med, at kravene foreskriver, at nye bygninger har overskud på energibalanceregnskabet. Det vil blandt andet betyde, at der ikke bruges energi på opvarmning af boligerne, forklarer Karsten Bro, projektleder i Connovate.

Som navnet antyder, har højstyrkebetonen en betydelig styrke, hvilket i praksis medvirker til, at boligens ydervægge kun har en tykkelse på 36 cm, hvor de traditionelle er dobbelt så tykke, nemlig 72 cm. De tyndere vægge frigør plads. For en bolig på 100 m2 øger højstyrkebetonen boligens areal med 10 m2 eller det, der svarer til et ekstra børneværelse.

Byggesystemet er udviklet til både opførelse af nyt lavenergibyggeri og som renoveringssystem til energirenovering af eksisterende byggeri.

- Højstyrkebetonen har et stort potentiale i renoveringsprojekterne, da det er nemt at håndtere, ikke kræver stillads og kan monteres, uanset hvordan vejret er, forklarer Karsten Bro, der tilføjer, at 2.000 elementer i højstyrkebeton er på vej til et omfattende renoveringsprojekt af boliger i Viby ved Aarhus.

Klimavenlig løsning
Byggesystemet af højstyrkebeton er en klimavenlig løsning. Dette var en medvirkende årsag til, at Brabrand Boligforening valgte at opføre boligerne i Hasselager af højstyrkebeton, da boligforeningen ønsker at være en grøn og energibevidst organisation.

Med højstyrkebetonen kan man spare meget CO2-udledning, fortæller professor og vicedirektør Henrik Stang fra DTU Byg:

- Cement udgør en stor del af beton, og produktion af cement er enormt energikrævende. På globalt plan står cementproduktionen for fem procent af verdens CO2-udledning. Jo mindre cement, jo bedre for klimaet. Hvis vi kan bygge boliger, hvor væggene kun er den halve tykkelse af normalt, vil vi derfor spare atmosfæren for store mængder CO2.


Her anvendes højstyrkebeton:
  • Renovering af bebyggelsen Rosenhøj i Viby, Aarhus (2014)
  • 75 almene boliger i Hasselager, Brabrand Boligforening (2013)
  • 92 andelslandbrug ved Johannesburg i Sydafrika (2013)
  • Testhus på DTU Lyngby Campus (2013)
  • 99 ungdomsboliger på Aarhus Havn ved Boligforeningen Ringgården (2012)
  • Villa Vid ved Tranbjerg syd for Aarhus (2012)









Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.236