23948sdkhjf

Ny målerløsning giver 315 lejligheder onlineindblik

De 315 lejligheder i ejerforeningen Tyreengen i Korsør har skåret 130.000 kr. af udgifter til vand med nye, fjernaflæste målere.
Ny fjernaflæst vandmåler kombineret med online adgang til målingerne - leveret af Brunata - har skåret voldsomt i vandforbruget i ejerforeningen i Korsør.

Ved at måle og synliggøre forbruget per lejlighed ved daglig fjernaflæsning af vandforbruget, der både er grundlag for afregningen, og som kan præsenteres for beboerne online, har ejerforeningen skåret 2.600 kubikmeter - 2,6 mio. liter - af det årlige vandforbrug.

Synlighed giver besparelser
Varmemester, formand og beboer for ejerforeningen, Jørgen Hansen, kunne på de årlige vandregninger se, at ejerforeningen havde behov for at synliggøre vandforbruget, afregne efter forbrug og gøre det muligt at sætte en stopper for unødigt spild, så vandforbruget kunne reduceres.

- Jeg havde et indtryk af, at mange haner og toiletter dryppede. Man tænker måske ikke over det, men det koster omkring 600 kr. i døgnet, når vandet bare står og drypper. Og da vi ikke havde individuelle forbrugsmålere, var det jo fællesskabet, der kom til at betale for et højt vandforbrug, siger han.

Løsningen indebærer, at der er en radiosender i hver vandmåler i de enkelte lejligheder, som sender data til en server. Via computeren disse data hentes. Hermed kan man se, hvor meget koldt og varmt vand der bliver brugt i henholdsvis køkken og på badeværelset, eller det specifikke forbrug på hver enkelt vandhane.

Går sport i at spare
Det øgede kendskab til eget vandforbrug har medvirket til lavere vandregninger. Med online adgang til det daglige forbrug følger nemlig også en større bevidsthed om egne forbrugsvaner – og det er noget, der kan mærkes på pengepungen.

De fjernaflæste vandmålere med online adgang har også ført til, at beboerne lærer af hinanden og sammenligner forbrugsmønstre i ejerforeningen.

- Vi beboere taler jo sammen, og når man finder ud af, at naboen bruger mindre vand, så går der jo sport i at finde ud af hvorfor, og hvad man selv kan gøre for at reducere sit forbrug, så det bliver mindre end naboens, fortæller Jørgen Hansen.

Formanden har også bemærket en anden tendens efter installationen af vandmålerne. Så snart beboerne begynder at renovere badeværelserne, erstattes de nuværende badekar med brusebad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078