23948sdkhjf

NCC Roads og Vejdirektoratet vinder innovationspris

Projektet "Persuade" skal både reducere trafikstøj og bidrage til miljøet ved at genanvende brugte bildæk.
Vejsektorens innovationspris gik i år til projektet "Persuade", der har som mål at udvikle nye poroelastiske vejbelægninger med stor støjreduktion.

Vejdirektoratet modtog prisen sammen med NCC Roads på årets Vejforum i Nyborg under overværelse af over 1.000 fagfolk fra den danske vejsektor.

Hovedformålet med Persuade er at udvikle og teste nye vejbelægninger med en meget høj støjreducerende effekt. Belægningerne er en form for drænasfalt med et stort indbygget hulrum. Dette kombineres med at anvende en stor andel af gummi stykker i stedet for traditionelt stenmateriale. På denne måde bliver belægningsoverfladen elastisk, hvilket også er med til at reducere dækvejbane støjen.

- Jeg er på Vejdirektoratets vegne stolt af at modtage denne flotte pris. Jeg ser det som et skulderklap til det store spændende og tværfaglige arbejde, der har ligget forude. Vi er ikke i mål endnu med udviklingen af denne innovative og miljøvenlige belægningstype, men sammen med NCC Roads og vores internationale kollegaer er vi godt på vej, fortæller Hans Bendtsen, senior forsker i Vejdirektoratet.

Ved at anvende gummi granulat fra brugte bildæk er projektets miljømål dobbelt, nemlig både at reducere støjen fra vejtrafik, og samtidig bidrage til at genanvende de stigende europæiske bjerge af brugte bildæk. Der er således ikke tale om at anvende fint gummipulver til at blande i bitumen, som er almindelige belægningers klæbemiddel.

Den første danske forsøgsstrækning med den nye type poroelastiske vejbelægning blev udlagt af NCC på hovedlandevej 619 ved Kalvehave i august 2013. Vejdirektoratet gennemfører nu et omfattende måleprogram på forsøgsstrækningen. Den helt store udfordring bliver nemlig at udvikle poroelastisk materialer, som har en rimelig holdbarhed når de udsættes for trafikpåvirkningen på veje.

Poroelastiske belægninger har en vis lighed med nogle løbebaner på idrætsanlæg eller fleksible belægninger på nogle legepladser. Persuade er et EU finansieret forsknings- og udviklingsprojekt med tolv partnere fra syv lande i Europa.

Vejsektorens innovationspris uddeles af den danske del af NVF (Nordisk Vejforum).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083