23948sdkhjf

I dag indvies det fjerde Livsrum

Odenses nye kræftrådgivning, som Kræftens bekæmpelse bygger sammen med Realdania, indvies i dag. Kræftrådgivningen er opført af NJ-Gruppen i samarbejde med Wienberg Architects og Ingeniør’ne.
Der er ikke mange rette vinkler i Odenses nye kræftrådgivning, som indvies i dag den 22. november. Når man træder ind, bliver man med det samme mødt af et stort træ, der er placeret midt i huset hjerte. Ankomstrummet forgrener sig ud til et kreativt værksted, bibliotek, pejsestue, aktivitetssal og samtalerum. Det er et hus, der skaber mulighed for både at tale - og bare være - sammen.

- Huset byder indenfor med dets særlige udtryk. I huset er der ro og varme. Jeg er sikker på at kræftramte og deres familier vil opleve huset som en dejlig oase, og et sted hvor de kan får støtte og vejledning. De folk, der allerede har besøgt huset, giver udtryk for, at de bliver både overraskede og berørte. Nogle siger, at de helt taber pusten, når de kommer ind – og det er ment positiv, siger Vivi Brandt Rasmussen, leder af Kræftrådgivningen i Odense.

Kræftrådgivningen er opført af entreprenørfirmaet NJ-Gruppen i samarbejde med Wienberg Architects og Ingeniør’ne.

Læs mere: NJ-Gruppen vinder projekt i Odense.

Helende arkitektur
Kræftrådgivningen er bygget i samarbejde med Realdania i projekt Livsrum. Byggeriet i Odense er det fjerde af syv nye huse, som etableres tæt på de store kræftbehandlende sygehuse. Håbet er, at man ved at øge tilgængeligheden vil få kontakt til mennesker med kræft tidligere i forløbet samt få kontakt til flere og andre mennesker end før.

Arkitekturen spiller en væsentlig rolle for byggerierne, der bygger på filosofien om den helende arkitektur, hvor alene rummet kan bidrage til, at man får det bedre.

- Realdanias ambition med de nye rådgivninger er at kunne hjælpe så mange kræftramte som muligt. Men ambitionen er også, at det sker i nogle rammer, som bygger på den nyeste viden om arkitekturens – og også naturens - betydning for vores livskvalitet. Denne kræftrådgivning er blevet et rigtig godt eksempel på, at netop arkitekturen kan være med til at støtte både patienterne og deres pårørende i en meget svær situation i livet, siger Marianne Kofoed, programchef i Realdania.

I Odense er Universitetshospitalet gået aktivt ind i byggeriet, og har udvidet huset med nogle ekstra kvadratmeter, så der bliver plads til at tilbyde fysisk træning til patienter i kemoterapi i det tilbud der hedder: Krop og kræft.

Fakta om Projekt Livsrum

• Kræftens Bekæmpelse og Realdania vil henover de næste år bygge syv nye kræftrådgivninger i Næstved, Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde og Herlev.

• Projektet kaldes Livsrum, og de nye rådgivninger kommer til at ligge tæt på de kræftbehandlende sygehuse. Nøgleordene for byggerierne vil være tryghed, hjemlighed, åbenhed og nærvær.

• Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. Støtten fra Realdania giver mulighed for at bygge huse af høj kvalitet, der giver kræftramte de bedst mulige rammer til at komme sig i. De penge Kræftens Bekæmpelse investerer i de nye kræftrådgivninger, kommer bl.a. ind ved salg af nogle af de nuværende rådgivninger.

• Inspiration til Livsrum-konceptet er hentet fra de såkaldte Maggie Centre i England og Skotland. Maggie Keswick Jencks var havearkitekt og døde i 1995 af brystkræft. Hendes mand Charles Jencks er arkitektskribent, og i forbindelse med Maggies kræftsygdom udnyttede de deres professionelle kompetencer ti...tegrerer derfor indholdet i tilbuddene til de kræftramte med bygning, rum og udenomsarealer. Læs mere om Maggie Centrene på www.maggiecentres.org

• Kræftens Bekæmpelse tilbyder i dag gratis rådgivning mere end 30 steder i hele landet. De større kræftrådgivninger huser som regel en bred vifte af aktiviteter, fra samtaler med professionelle rådgivere til møder med andre i samme situation eller kurser i motion og yoga.

• I 2011 havde kræftrådgivningerne knap 77.000 kontakter med kræftpatienter, pårørende og professionelle. Fire ud af fem mennesker, der besøger kræftrådgivningerne, siger efterfølgende, at de er blevet mere afklarede med deres situation

• Kræft er en folkesygdom. Hvert år rammes godt 32.000 danskere af en kræftsygdom og omkring 210.000 lever med sygdommen eller følgerne heraf. Samlet set rammes hver tredje dansker af kræft i løbet af livet.

Mere information om projektet findes på www.livsrum.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125