23948sdkhjf

Glasfiberrør som en naturlig del af den grønne omstilling

Amiblus GAP-rør er lette, stærke og nærmest uopslidelige, hvilket gør dem til det oplagte valg til klimasikringsprojekter, hvor man skal opgradere kloakledninger eller etablere projekter til håndtering af store mængder regnvand. Alle rørene leveres med en EPD, så det er nemt at få overblik over CO2-regnskabet.

Der skal nogle store rør til at håndtere regnvand og spildevand i fremtidens Danmark. Og hvis man skal fortsætte med traditionelle rørløsninger i beton, bliver det både CO2-tungt og tidskrævende at etablere. Der er dog også en anden løsning på markedet, nemlig GAP-rør, der fremstilles af glasfiberarmeret polyester og i Danmark leveres af Amiblu. Her mener man, at GAP-rørene bør være en naturlig del af bl.a. klimasikringsprojekter, forklarer salgschef Jan Pedersen: 

“I en del år har mange opfattet glasfiberrør som en dyr løsning, men især når vi taler store rør, kan vi sagtens være på prisen. Fordelene ved glasfiber er mange. De vejer meget mindre end et tilsvarende betonrør, så de er nemmere at håndtere og installere. Samtidig har de et meget lavere CO2-aftryk. Hvis man kigger på den samlede løsning med håndtering, montering og vedligehold over tid, er det ligefrem en billigere løsning.”

Meget lettere end beton

Amiblu er en international koncern med seks produktionssteder inden for EU. De primære kunder er de store grossister inden for vand og afløb, men senere i processen er det entreprenørerne der håndterer rørene – og i sidste ende er slutbrugerne forsyningsvirksomhederne. For entreprenørerne har GAP-rør den fordel, at de vejer ca. 1/10 del af et tilsvarende betonrør. Man får altså en meget nemmere håndtering og kan typisk nøjes med mindre maskiner.

“Det bliver især relevant, når vi taler om de helt store rør, fx Ø2000. Her vejer vores produkter ca. 400 kg pr. meter, og det er jo en helt anden sag end næsten 4 tons pr. meter, hvis det var beton. Samtidig fylder vores rør mindre, hvilket giver mindre jord at bortskaffe,” forklarer Jan Pedersen.

Vi kan lave en EPD ud fra de specifikke rør, lige fra fødsel til grav. Vi er faktisk stolte over at kunne sige, at vi har en af de rørtyper, der har det laveste CO2-aftryk. Salgschef Jan Pedersen

Nemt at arbejde med

GAP-rør kan anvendes til både spildevand, kloak og industri, og de er meget fleksible i den forstand, at de kan tilskæres og lamineres direkte på byggepladsen. Man kan faktisk også foretage udvidelser og eksempelvis etablere stikledninger på eksisterende rør, uden at skulle grave alt op.

“I de tilfælde kan vi blot skære hullet store og laminere on-site. vi behøver ikke skifte brønd eller foretage andre store indgreb, så det kan typisk gøres på en dag,” siger Jan Pedersen, der også gerne vil punktere en sejlivet myte i branchen: “Der går rygter om, at GAP-rør er farlige, når de fx skal skæres, men det er fordi man forveksler GAP med epoxy, som er noget helt andet. GAP kræver blot normalt klasse 2-maske og udstyr.”

Glasfiber er uhyre stærkt

Det er også muligt at anvende GAP-rør til andre formål, eksempelvis leverer Amiblu rør til lande, hvor man afsalter havvand til drikkevand. Og herhjemme har Amiblu for nyligt leveret 2800 mm store rør til Aalborg Forsyning, der henter havvand ind til en varmepumpe, som udvinder energien Limfjorden til fjernvarme.

“Rørene er både UV-bestandige og saltvandsresistente, så de kan holde til det hele. Når rørene skal installeres, er der ydermere den fordel, at vi kan laminere rørene sammen i en biaksial løsning – i stedet for at bruge beton som forankring/ballast.”

Selv i ekstreme miljøer som saltvand er rørene korrosionsbestandige, og da de har en kombination af høj brudstyrke og en anelse elasticitet, kan de holde endog meget længe.

“Vi kan dokumentere en levetid på mere end 150 år på vores rør. Det betyder reelt, at man efter mange års brug kan grave dem op, rengøre dem og genbruge dem, som de er. Det betyder også, at forsyningsselskaberne kan afskrive dem over 100 eller 120 år i stedet for de normale 75 år, hvilket frigiver midler til andre investeringer,” siger Jan Pedersen.

Nye rør skabt til klimasikring

Ikke blot er GAP-rør lettere end betonrør, de er også væsentligt mindre, og det er faktisk en stor fordel, når man etablerer klimasikringsprojekter i byerne. Her er der typisk en meget stor del af befæstede arealer og meget begrænset plads at gøre godt med nede i jorden, og hele humlen er jo, at man skal kunne bortlede store mængder regnvand meget hurtigt, så rørene skal helst være så store som muligt. Samtidig skal rørene være forberedt på at håndtere den mængde sand og grove elementer, der skylles med i processen.

“Til det formål har vi for nyligt udviklet et produkt, der er unikt på det danske marked, nemlig Amiscreen, der har et indbygget filter i røret og overløb i toppen, sådan at alle smådele over 8 mm bliver sorteret fra. Amiscreen kan endda integreres i gamle betonløsninger, hvis man har brug for det. Det kan være især være smart for forsyninger, der ikke har økonomien til en omfattende renovering. Med Amiscreen får man en praktisk løsning, der holder udgifterne nede og renser 25 gange mere effektivt end traditionelt overløb,” siger Jan Pedersen.

Bæredygtighed i fokus

Hos Amiblu har man for længst taget det bæredygtige perspektiv til sig og er begyndt at indrette produktionsfaciliteterne med bl.a. vindmølleanparter og solceller for at nå målet om at blive CO2-neutrale i 2030. Og for at imødekomme kundernes behov for dokumentation, tilbyder man også unikke EPD’er på hvert eneste projekt. Et af de nyeste produkter på markedet hedder Prox, hvor man ved at anvende bioresin har kunnet nedbringe CO2-aftrykket med op til 40%.

“Vi kan lave en EPD ud fra de specifikke rør, lige fra fødsel til grav. Vi er faktisk stolte over at kunne sige, at vi har en af de rørtyper, der har et af de det laveste CO2-aftryk,” siger Jan Pedersen.

FAKTA: Amiblu

Amiblu er markedsledende og en international koncern med ca. 1.800 ansatte og seks produktionsfaciliteter inden for EU. Der er licenstagere over hele verden, mens ejerkredsen er fra Østrig. Specialet er glasfiberarmerede polyesterrør (GAP) til bl.a. vand- og kloakløsninger, der bl.a. leveres til en lang række danske forsyningsselskaber.

Se mere på www.amiblu.com

Kilde: Amiblu

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078