23948sdkhjf

Fornyet kritik af nye autorisationsregler

Lovforslag om ændringer i autorisationsreglerne vil underminere elsikkerheden. Det mener Tekniq, der bl.a. kritiserer ønsket delautorisationer på elområdet.
Delautorisationer betyder i praksis, at virksomheder med andre faglige kompetencer end elinstallationsarbejde vil kunne opnå delautorisation til at udføre og efterse elinstallationsarbejde i for eksempel boliger – herunder udføre eleftersyn. Sådan lyder den hårde kritik fra Tekniq af regeringens nye lovforslag om autorisationsreglerne.

- Essensen i lovforslaget er en svækkelse af de faglige krav, så man kan skyde genvej til at udføre teknisk kompliceret elarbejde. Det giver ringere kvalitet, som stiller forbrugerne dårligere og giver flere fejl. Fejl som måske heller ikke bliver opdaget i et eleftersyn, fordi kravene til det arbejde også svækkes, siger Simon Rasmussen, der er chef for teknisk afdeling i Tekniq.

Læs mere: Advarer imod delautorisation.

Tekniq bakkes på af Forsikring & Pension, der mener, at lovforslaget er i strid med de hensigter, der ligger bag eleftersynsordningen.

- Formålet var at højne elsikkerheden, og udvalget besluttede dengang, at for eksempel bygningssagkyndige ikke var kompetente til at udføre eleftersyn på baggrund af efteruddannelse. Derfor er det åbenlyst, at delautoriserede heller ikke har de nødvendige kompetencer til at efterse boligens samlede installationer, siger Hans Reymann-Carlsen, der er underdirektør i Skadeforsikring i Forsikring og Pension.

Erfaring forebygger problemer
Simon Rasmussen fra Tekniq forklarer, at det kræver grundig uddannelse at tage ansvaret for en boligs samlede installationer. Dette gælder udførelsen med særligt i forbindelse med et eleftersyn.

- Den person, som udfører eleftersynet, skal være inde i hele lovpakken mange år tilbage for at vurdere installationerne, ligesom han skal være i stand til at forudsige problemer på sigt og kende faldgrupperne. Det er man kun i stand til, hvis man kender sit fagområde i materien, ikke kun på overfladen, siger Simon Rasmussen.

Risiko for flere elbrande
Der er gennemsnitligt 850 elbrande årligt i Danmark. Forsikring & Pension og Tekniq frygter, at de nye regler vil betyde flere elbrande og ulykker forårsaget af elektrisk stød.

- Høj faglighed i arbejdet skal sikres af hensyn til forbrugerne, og derfor har vi i mange år arbejdet med tiltag, som for eksempel eleftersynsordningen, der kan forebygge elbrande og elektriske stødskader. Ringere krav er ganske simpelt et skridt i den forkerte retning, siger Hans Reymann-Carlsen fra Forsikring & Pension.

Simon Rasmussen forklarer, at det ikke er muligt på forsvarlig vis at udføre eller efterse elinstallationer på baggrund af de kvalifikationer, der er lagt op til i regeringens lovforslag.

- Der er lagt op til et halvt års uddannelse mod to års uddannelse i dag. Det siger sig selv, at det ikke er muligt at lave en sådan ordning uden at gå på kompromis med sikkerheden. Dermed får vi mere dårligt arbejde, og vi opdager også færre fejl i forbindelse med hushandler. Det er skadeligt for branchens troværdighed og for forbrugerne, der ikke længere kan vide sig sikre på, at autorisation og kvalitet hænger sammen, siger Simon Rasmussen.

Kilde: Tekniq
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109