23948sdkhjf

Copenhagen Markets klar til byggestart

Grønttorvet i Valby bliver nu til Copenhagen Markets i Taastrup. I dag stikkes spaden i jorden til Nordeuropas største blomster- og fødevaremarked.
Allerede inden Taastrups borgmester Michael Ziegler tager det første spadestik, er 92 procent af de 55.000 overdækkede kvadratmeter er lejet ud. Det er sket i løbet af blot to og en halv måned.

Grønttorvet København er ejet af 139 andelshavere, hvoraf størstedelen nu flytter med til Copenhagen Markets i Høje Tåstrup. Virksomhederne sælger tilsammen 650.000 tons varer om året og har en skønnet årlig omsætning på 4 mia. kr.

- Markedspladsen i Valby har i mange år ikke været tidssvarende, blandt andet på grund af pladsmangel, logistiske udfordringer og behov for moderne servicefaciliteter. Så da valget stod mellem en omfattende ombygning af det eksisterende grønttorv eller at skabe et nyt og moderne blomster- og fødevarecenter helt fra bunden, valgte vi at opføre Copenhagen Markets i det logistiske smørhul Høje Tåstrup Transportcenter, fortæller Brian Abildgaard, direktør i Copenhagen Markets A/S.

Sammenhold og is i maven
Copenhagen Markets har været på tegnebrættet i seks år, og rejsen frem mod første spadestik har været en udfordring med en del benspænd undervejs – ikke mindst en finanskrise. Men i maj i år lykkedes det for Brian Abildgaard at forhandle en aftale på plads med investor og ejendomsforvalter Nordic Real Estate Partners (NREP), der skød en halv milliard kroner i projektet.

- Det har krævet en helt utrolig tålmodighed og sammenhold hos andelshavere og bestyrelse at holde fast i planen om at opføre og flytte ud til Copenhagen Markets. Men fordi alle havde is i maven og blev ved med at tro på projektet, er det nu lykkedes at nå frem til første spadestik, fortæller Brian Abildgaard.

Entreprenør på byggeriet er den jyske byggekoncern KPC, og Jesper Henkel, afdelingsdirektør i KPC København, glæder sig over, at det nu lykkes at realisere projektet

- Vi har brugt vores erfaringer fra andre byggerier til at skabe optimeringer i projektet, som er skabt af Creo Arkitekter. I et andelsejet selskab er der også mange interessenter, så det kræver også en grad af fleksibilitet, som er en anden del, vi har arbejdet med for at nå i mål, siger Jesper Henkel.

Når byggeriet står færdigt i efteråret 2015, overdrager Copenhagen Markets ejerskabet til NREPs logistikfond, der har sikret mulighed for at udvide med yderligere 36.000 kvadratmeter. Og eftersom næsten al plads i den nye markedshal allerede nu er revet væk, vurderer Brian Abildgaard, at de ekstra 36.000 kvadratmeter også på sigt bliver en realitet.

Ny dynamisk bydel i Valby
Med Grønttorvets transformation til Copenhagen Markets i Høje Tåstrup lyder samtidigt startskuddet til salg af den 16,5 ha store grund i Valby – en grund hvor en eller flere investorer ifølge en godkendt rammelokalplan kan forvandle området til en helt ny bydel med boliger og let erhverv.

Så selv om 1.000 arbejdspladser om et par år flytter fra Valby til Høje Tåstrup, så ligger det altså langtfra i kortene, at den gamle grønttorvsgrund kommer til at ligge øde hen. Grunden ligger i det såkaldte ”Ny Ellebjerg-område”, der med udgangspunkt i en helhedsplan vedtaget af borgerrepræsentationen i 2010 skal ændre status fra industri til bolig og serviceerhverv. Københavns Borgerrepræsentation har desuden vedtaget en rammelokalplan, der tillader byggeri af boliger og lettere erhvervsbyggeri på grønttorvsgrunden. Derfor er det ifølge Brian Abildgaard, der også står for salget af den 16,5 ha store grund til en eller flere investorer, et spørgsmål om tid før området igen emmer af liv.

- Med en beliggenhed tæt på byen og lige ved siden af Ny Ellebjerg station har den tidligere markedsplads potentiale til at blive en attraktiv ny bydel – ikke mindst når Ny Ellebjerg station bliver trafikknudepunkt i forbindelse med højhastighedsbanen fra København til Ringsted. Der er tilladelse til at bygge både boliger og let erhverv på grunden, og det falder godt i hak med, at Valby i kommuneplanen er prioriteret som et af Københavns Kommunes 8 udviklingsområder, siger Brian Abildgaard.
Læs mere om: KPC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094